Apple moet opdeling EU-markt stopzetten

Een defecte iPhone kan voortaan ook worden hersteld in een ander land dan het land van aankoop.

Een defecte iPhone kan voortaan ook worden hersteld in een ander land dan het land van aankoop.

Sinds afgelopen voorjaar onderzocht de Commissie de regel waarbij Apple stelde dat een iPhone maar hersteld kan worden in het land van aankoop. Volgens het dagelijks bestuur van de EU had dat voor consumenten een afradend effect: ze zouden niet geneigd zijn een iPhone te kopen in een ander land dan hun thuisland. Het risico op een fragmentering van de markt was daarbij niet denkbeeldig.

Apple heeft dit weekend evenwel aangekondigd dat het die “land-van-aankoopregel” niet langer toepast in de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte en bovendien een netwerk van onafhankelijke herstellers in het leven roept die hun diensten mogen aanbieden in landen waar Apple zelf niet voor herstel instaat.

Eerder maakte Apple al bekend dat het zijn beperkingen opheft voor de toegelaten ontwikkelingssoftware voor apps, toepassingen voor op de iPhone. Naar die maatregel had de Europese Commissie een tweede onderzoek geopend.

Commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia is tevreden met de beslissingen die Apple getroffen heeft. “Het antwoord op onze vooronderzoeken toont aan dat de Commissie de concurrentieregels kan aanwenden om snel resultaat te boeken op de markt, met duidelijke voordelen voor de consumenten, zonder dat we tot formele procedures moeten overgaan.”

Bron: Belga

Partner Content