Apple: nieuwe iOS, slimmere Siri, en eigen muziekdienst die Spotify wil onttronen

Apple-baas Tim Cook met de videpresident voor software Eddy Cue © REUTERS

Tijdens de voorstelling van het nieuw Apple-aanbod viel vooral Apple Music op, een app voor het streamen van muziek. Apple wil binnen het jaar meer klanten hebben dan Spotify, en wil muziek-streaming aanvullen met een radiostation en met kattenbelletjes van artiesten.

Gespecialiseerde journalisten werden niet uitzinnig van enthousiasme tijdens de jaarlijkse Apple’s Worldwide Developers Conference, waar 5.000 aanwezigen de nieuwe snufjes van Apple afwachtten. Echt revolutionair nieuwe dingen werden er niet getoond of in het vooruitzicht gesteld. Dit was eerder een inhaalbeweging op verschillende fronten van Apple, was de indruk.

Apple had, omdat oprichter Steve Jobs er geen brood in zag, de trein van de muziek-streaming gemist, en dat wil men nu met Apple Music corrigeren.

De nieuwe muziekdienst zal (in de VS) drie maanden gratis zijn en er vervolgens evenveel gaan kosten als een Spotify-abonnement: 9,99 dollar per maand (9 euro). Voor families tot 6 personen gaat de dienst 14,99 dollar kosten. Op 30 juni wordt de dienst beschikbaar in 100 landen.. Vanaf het najaar zou de app ook beschikbaar zijn voor android.

Behalve de mogelijkheid om massa’s muziek te streamen en op te slaan zal de app ook een radiostation bevatten, Beats One, met beroemde dj’s, en een prikbord war muzikanten boodschappen kunnen achterlaten.

‘Voorgoed anders’

Apple wil binnen het jaar meer betalende gebruikers hebben dan huidig marktleider Spotify, die er 15 miljoen heeft. Met de gratis proefperiode en het familieabonnement heeft Apple een redelijke kans om dat doel te bereiken. Spotify maakte evenwel vrijwel meteen bekend dat het met een goedkoop familie-abonnement komt.

Apple stelt het voor alsof Apple Music heel verschillend wordt. Er komen gepersonaliseerde playlists. Gebruikers krijgen luistertips van “echte mensen”, op basis van wat ze in het verleden hebben besteld. Het radiostation werkt met levende dj’s, volgens Beats-medeoprichter en muziekproducer Jimmy Iovine zal Apple muziek behandelen “als kunst, eerder dan als digitale koopwaar”. Volgens topman Tim Cook van Apple zal met Apple Music de manier waarop je muziek beleeft, “voorgoed veranderen”.

Maar gebruikers uitten daar via Twitter hun twijfels over. Wat is dit anders dan Spotify met een radiostation en een clipboard? vroeg iemand zich af.

En website The Verge stelt vast dat de 30 miljoen liedjes op Apple Music ook beschikbaar zullen zijn op Spotity. De dj’s zullen volgens de website wereldberoemd zijn, met geruchten dat Dr. Dre, will.i.am, Pharrell en Drake (die bij de presentatie aanwezig was) hun medewerking zullen verlenen. De vroegere BBC-medewerker Zane Lowe is geconfirmeerd als Apple dj.

Maar een andere concurrent, Tidal, kaapte Kanye West en Beyoncé volgens The Verge weg voor de neus van Apple.

Siri plus

Enkele andere aangekondigde vernieuwingen. In het najaar komt iOS 9 uit. De grote voordelen zijn minder beslag op batterij en een betere Siri. De persoonlijke assistent Siri zou pro-actiever worden en bijvoorbeeld muziek suggereren als duidelijk wordt dat de gebruiker van het apparaat aan het sporten is. Siri zou de juiste vertrektijd suggereren als de gebruiker een afspraak heeft. De apps die de gebruiker doorgaans raadpleegt op een bepaald uur van de dag zullen rond die tijd oplichten.

Apple Pay wordt ook buiten de VS gelanceerd, in eerste instantie in Groot-Brittannië waar het betaalsysteem onder meer in de metro van Londen zal kunnen gebruikt worden en waar in totaal 250.000 betaalpunten zouden komen. In de VS zelf worden de betaalmogelijkheden uitgebreid. In totaal zou men binnenkort om 1 miljoen plaatsen met Apple Pay kunnen betalen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content