Apple ontkent samenwerking met NSA voor iPhone-spionage

Via een achterpoortje in de iPhone zou de NSA al sinds 2008 iPhone-gegevens kunnen onderscheppen. Apple zegt de NSA zelf nooit toegang te hebben gegeven tot de iPhone.

Uit recent vrijgegeven documenten van Edward Snowden bleek eerder deze week dat de NSA al sinds 2008 de tool DROPOUTJEEP gebruikt om toegang te krijgen tot iPhone-gegevens.

De Amerikaanse inlichtingendienst zou via een ‘achterpoortje’ in Apple’s smartphone onder meer sms’jes, adresboeken en locatiegegevens kunnen onderscheppen, alsook de camera en de microfoon van op afstand kunnen activeren.

Onderzoeker Jacob Appelbaum stelt zich de vraag of de NSA dat achterpoortje zelf heeft ingebouwd in de iPhone (bijvoorbeeld door verzendingen van via webshops bestelde toestellen te onderscheppen), of dat Apple de inlichtingendienst daarbij geholpen heeft.

Tegenover The Wall Street Journal beweert Apple nooit met de NSA te hebben samengewerkt. Het bedrijf zei ook niet op de hoogte te zijn geweest van de ontwikkeling van de spionagesoftware voor de iPhone. (Belga/MI)

Partner Content