Apple overklast HP in aantallen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Apple verkocht meer tablets en pc’s dan HP.

Apple overtrof zichzelf qua omzet en winst eind 2011 en verkocht meer tablets en pc’s dan HP.

De eindejaarsverkoop van iPads en in het bijzonder iPhones heeft voor het eerste kwartaal van Apple’s boekjaar 2012 (tot 31 december 2011) recordcijfers opgeleverd. De omzet bedroeg 46,33 miljard dollar, goed voor een nettowinst van 13,06 miljard dollar. Vergeleken met de cijfers van het zelfde kwartaal een jaar voordien – 26,74 miljard en 6 miljard dollar – is dat haast een verdubbeling.

Ter verduidelijking, slechts bedrijven als Gazprom, Shell en Exxon hebben het ooit klaargespeeld een hogere kwartaalomzet te boeken (de top 20 van ’topkwartalen’ bevat uitsluitend gas en oliebedrijven, op dus Apple na…). De bruto marge bedroeg 44,7 procent (een stijging ten opzichte van 38,5 procent een jaar voordien).

De kracht achter dit succes is de iPhone, waarvan er 37,04 miljoen stuks werden verkocht (+128 procent t.o.v. een jaar voordien), gevolgd door de iPad met 15,43 miljoen stuks (+111 procent). Ook de Mac-computers stegen met 26 procent (tot 5,2 miljoen stuks), terwijl het aantal iPods wel met 21 procent daalde (tot nog 15,4 miljoen stuks).

Met deze prestatie overklast Apple nu ook HP inzake verkochte aantallen van ‘computer’-systemen (pc’s + tablets). Volgens Gartner verkocht HP in dat kwartaal immers 14,7 miljoen computers, gevolgd door Lenovo (12,9 miljoen) en Dell (11,6 miljoen). Tim Cook, Apple’s ceo, meent in ieder geval dat er “een dag komt dat de tabletmarkt groter is dan de pc-markt.” Vandaag is de iPad-markt in ieder geval al goed voor 9,1 miljard dollar. Sinds de lancering werden al 55 miljoen iPads verkocht.

Volgens Cook hebben goedkope tablets als Amazon’s Kindle Fire niet geknaagd aan de verkoop van de iPad, omdat gebruikers “verschillende dingen met hun tablet willen doen, […] zodat ‘limited function tablets’ […] niet in de zelfde categorie zitten.” Volgens Cook hebben de iPads veeleer de verkoop van gewone pc’s beknot. Anderzijds ziet Apple wel de iPad de verkoop van Macs in een klassieke Apple markt – lager en middelbaar onderwijs – kannibaliseren.

Met alle bovenstaande cijfers hoeft het overigens niet te verbazen dat Gartner ook meldde dat Apple in 2011 ’s werelds grootste koper van halfgeleider-producten was, met een groei van 35 procent ten opzichte van 2010. De volgers zijn Samsung, HP (nummer 1 in 2010), Dell, Nokia en Sony.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content