Apple probeert privacybrandje iPhone 6s te doven

De iPhone 6S bij de presentatie. © REUTERS

De nieuwe iPhone 6s registreert meer dan veel mensen lief is. Zo staat de microfoon en de camera aan wanneer je dat niet verwacht.

De iPhone 6s heeft een paar mooie nieuwe functies, die echter niet mogelijk zijn zonder dat privacyschending op de loer ligt. Zo kan de digitale assistent Siri in het vervolg altijd reageren op het commando ‘Hey Siri’, ook zonder dat de smartphone aan de stroom ligt. Verder houdt de ‘live photo’s’-eigenschap in dat de beelden een seconde voor en een seconde na de opname worden toegevoegd. Om die seconde voor het afdrukmoment vast te leggen, moet de camera permanent registreren.

Deze conclusies leidden tot commotie op diverse fora eind vorige week. Apple heeft nu gereageerd in een conversatie met TechCrunch in een poging een nieuw rel rond de iPhone 6s in de kiem te smoren. Apple benadrukt dat de nieuwe eigenschappen weliswaar standaard geactiveerd zijn, maar uitgezet kunnen worden door wie zich er niet prettig bij voelt.

Tijdelijke opnames

Verder verzekert Apple dat de registraties alleen lokaal op de smartphone worden verwerkt en tijdelijk opgeslagen. De opnames worden voortdurend overschreven om te voorkomen dat de opslagcapaciteit in korte tijd volloopt. Google past dezelfde strategie toe om Google Now in staat te stellen te reageren op het ‘Okay Google’ gesproken commando.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content