Apple rust nieuwe Mac-software uit met iOS-achtig design en Dropbox-concurrent

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple heeft een nieuwe software voor Mac aangekondigd: OS X Yosemite.

Tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie in San Francisco heeft Apple naast de nieuwe iOS 8-software voor mobiele apparaten ook een herwerkt besturingssysteem voor Mac-computers voorgesteld: OS X Yosemite, genoemd naar een natuurpark in Californië.

Qua uiterlijk begint deze software almaar harder op iOS te gelijken: platte icoontjes, doorzichtige balkjes, minder schaduw, minder reliëf.

De vernieuwde besturingssystemen van de Mac en de iPhone, iPad en iPod touch hebben echter niet alleen uiterlijke gelijkenissen, ze moeten ook makkelijker met elkaar kunnen gaan communiceren.

iCloud Drive: concurrentie voor Dropbox en Google Drive

Om dat mogelijk te maken, komt het technologiebedrijf onder meer met iCloud Drive. Dat is een virtuele opslagruimte waar bestanden in kunnen worden gezet die vervolgens vanaf verschillende apparaten kunnen worden opgevraagd. Elke app (niet alleen die van Apple) krijgt in iCloud Drive een eigen mapje. De bestanden kunnen gesynchroniseerd worden tussen OS X, iOS en Windows. Apple bindt met iCloud Drive de concurrentie aan met diensten als Dropbox en Google Drive.

Nog een nieuwe cloudfunctie is MailDrop. Daarmee kunnen bestanden die tot 5 GB zwaar zijn via iCloud worden verstuurd.

Handoff: Telefoongesprek voeren op de Mac

De nieuwe Mac-software Handoff maakt het dan weer eenvoudiger om te switchen tussen tekstbestanden: als je op iPad aan het schrijven bent maar je in de buurt van je Mac bevindt, dan herkent het systeem dit en suggereert het om verder te werken op je Mac.

Het Handoff-programma maakt het ook mogelijk inkomende iPhone-telefoontjes met de Mac te voeren, als je iPhone bijvoorbeeld aan de oplader ligt.

Dr. Dre: “Hoe laat moet ik bij Apple beginnen?”

Bestuurder Craig Federighi demonstreerde de nieuwe OS X door vanaf een Mac-computer met Dr. Dre te bellen, de rapper en mede-eigenaar van het zopas door Apple overgenomen Beats Electronics. “Ik kan niet wachten om voor Apple te komen werken”, grapte de artiest. “Hoe laat moet ik beginnen?”

OS X Yosemite wordt in de herfst uitgebracht als een gratis update. In de zomer krijgen consumenten wel al de mogelijk het besturingssysteem te testen. Ontwikkelaars kunnen er nu al mee aan de slag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content