Apple schuldig aan machtsmisbruik?

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Belgische mededingingsautoriteiten moeten, in opdracht van minister van Economie Vincent Van Quickenborne, (informeel) onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Dat na berichten over het feit dat uitgevers iPad-abonnementen op hun kranten of tijdschriften enkel nog via iTunes mogen verkopen. Eind vorige week ontvingen enkele uitgevers in België (waaronder Roularta) en Nederland een bericht van Apple over de verkoop van abonnementen via de iPad. De uitgevers moeten, zo lijkt het althans op basis van de communicatie van Apple, voortaan de iPad-abonnementen van hun publicaties enkel via iTunes verkopen. Bovendien zou Apple daarop 30 procent van de inkomsten krijgen.

De Belgische mededingingsautoriteiten moeten, in opdracht van minister van Economie Vincent Van Quickenborne, (informeel) onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Dat na berichten over het feit dat uitgevers iPad-abonnementen op hun kranten of tijdschriften enkel nog via iTunes mogen verkopen.

Eind vorige week ontvingen enkele uitgevers in België (waaronder Roularta) en Nederland een bericht van Apple over de verkoop van abonnementen via de iPad. De uitgevers moeten, zo lijkt het althans op basis van de communicatie van Apple, voortaan de iPad-abonnementen van hun publicaties enkel via iTunes verkopen. Bovendien zou Apple daarop 30 procent van de inkomsten krijgen.

“Deze strategie van Apple blijft niet zonder gevolgen voor de uitgevers”, klinkt het nu in een persbericht van het kabinet Van Quickenborne. “Wanneer uitgevers iPad-abonnementen niet langer via eigen kanalen, maar louter via iTunes mogen verkopen, wordt een schijn gewekt van machtsmisbruik. De uitgevers moeten daarbij ook het beheer van de klantengegevens en de betaling grotendeels uit handen geven. Aangezien een iPad-abonnement vaak kosteloos aangeboden wordt bij de aankoop van een gewoon ‘papieren’ abonnement, kan de vergoeding van 30 procent ook enorme gevolgen hebben voor de rentabiliteit van de sector.”

Enige voorzichtigheid is wel geboden, aangezien er heel wat onduidelijkheid heerst over wat Apple precies eist van de uitgevers. Minister Van Quickenborne heeft daarom aan de mededingingsautoriteit gevraagd informeel te onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Als op basis van de eerste analyse een probleem aan het licht komt, zal een formeel onderzoek opgestart worden. Desgevallend kan de zaak overgemaakt worden aan de Europese Commissie.

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne: “Een nieuw informatiemedium als de iPad kan de uitgevers een enorme duw in de rug geven. De iPad zorgt niet alleen voor een innovatieboost maar ook voor toegenomen gebruiksgemak voor de consument. Maar we moeten erover waken dat het succes niet leidt tot misbruik. Ik heb daarom aan de mededingingsautoriteiten gevraagd de zaak snel te onderzoeken.”

Update:

Ook europarlementslid Ivo Belet springt op de kwestie. Hij heeft aan Europees Commissaris voor Concurrentiebeleid Joaquin Almunia gevraagd om te onderzoeken of Apple bij de verkoop van iPad-abonnementen voor kranten en tijdschriften de Europese wetgeving met de voeten treedt en, indien nodig, maatregelen te nemen.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content