Apple schuldig aan prijsafspraken e-books

© reuters

Technologieconcern Apple heeft samengespannen met een aantal uitgevers om de prijzen van e-books kunstmatig hoog te houden. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter in New York bepaald. Apple is van plan in beroep te gaan tegen het vonnis.

Technologieconcern Apple heeft – via een zogenaamd kartel – samengespannen met een aantal uitgevers om de prijzen van e-books kunstmatig hoog te houden. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter in New York woensdag bepaald.Apple is van plan in beroep te gaan tegen het vonnis.

Rechter Denise Cote oordeelde in een 159 pagina’s tellend vonnis dat de ‘samenzwering’ tussen uitgevers en Apple ertoe heeft geleid dat de prijzen van een aantal e-books zijn gestegen van 9,99 tot 12,99 of 14,99 dollar per boek.

“Dit vonnis is een overwinning voor miljoenen consumenten die ervoor kiezen om boeken elektronisch te lezen,” zei Bill Baer, hoofd van de antitrust-afdeling van het ministerie van Justitie in een verklaring. “De beslissing van de rechter is een cruciale stap in het ongedaan maken van de schade die veroorzaakt wordt door de illegale acties van Apple”, voegde hij eraan toe.

De schuldigverklaring kan ertoe leiden dat Apple een schadevergoeding moet betalen. Er volgt nog een proces om dat vast te stellen, liet de rechter weten. De uitgevers in kwestie hebben al een schikking getroffen met de federale regering. Het gaat om de uitgevers Hachette Book Group, Macmillan, Penguin, HarperCollins en Simon & Schuster. Enkel Apple kwam voor de rechtbank terecht.

De Europese Commissie tikte de maker van de tabletcomputer iPad en de vijf uitgevers in 2012 al op de vingers over verboden prijsafspraken rond elektronische boeken. Ook die zaak eindigde in een schikking. Apple heeft zelf steeds ontkend dat het de concurrentieregels heeft overtreden.

Dat deed de technologiereus ook woensdag in een reactie op het vonnis van rechter Cote. Volgens Apple-woordvoerder Tom Neumayr is er geen sprake van een samenzwering om de prijzen van e-books vast te leggen. “Toen we de iBookstore in 2010 hebben gelanceerd, boden we klanten meer keuze, brachten we innovatie en concurrentie in de markt, en doorprikten we het monopolie van Amazon. We hebben niets verkeerds gedaan”, verduidelijkte hij. Apple wil het vonnis aanvechten en gaat in beroep.(Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content