Apple stelt beleggers teleur

. © Reuters
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Ondanks een fors hogere kwartaalwinst en uitstekende iPhone-verkoopcijfers reageerden beleggers teleurgesteld na bekendmaking van de Apple-resultaten. Het is voor het eerst in acht kwartalen dat Apple de torenhoge verwachtingen niet inlost.

Analisten rekenden op een omzetcijfer van 51 miljard dollar: Apple klokt voor de eerste maanden van dit jaar echter op 49,6 miljard dollar (45,3 miljard euro) af. Toch is dit nog steeds meer dan een derde hoger dan een jaar geleden – kwestie van de torenhoge verwachtingen even te kaderen.

De kwartaalwinst steeg jaar-op-jaar met 38 procent tot 10,7 miljard dollar. Apple deed het vooral goed in China, waar iPhones als zoete broodjes over de toonbank gingen. In totaal verkocht Apple het afgelopen kwartaal toch maar weer een indrukwekkende 47,5 miljoen iPhones. Maar ook dat is zowaar onder de verwachtingen van analisten die hoopten op 48,8 miljoen stuks.

En wat met de Watch?

Verkoopcijfers van de Watch – het slimme horloge dat vorig kwartaal werd gelanceerd – zijn er niet. Apple stopt de verkoopcijfers weg in het ‘Other’-amalgaam waarin ook de iPod, de Beats-koptelefoon en Apple TV ressorteren. Die ‘Other’-productcategorie groeide van 1,7 miljard dollar tot zoo’n 2,64 miljard dollar, maar je kan er dus niet uit afleiden dat de Watch volledig verantwoordelijk is voor de groei.

Apple wil geen concrete cijfers kwijt – wat overigens een trendbreuk is: in het verleden werden bij een nieuw product wél meteen verkoopcijfers vrijgegeven – maar houdt het op een vaag statement dat de Watch het beter doet dan verwacht en dat de lancering “succesvol” is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content