Apple stelt gouden en goedkopere iPhones voor

Er komen niet één maar twee nieuwe iPhones. Een goedkopere iPhone 5C in felle kleuren en ’the real deal’, een 5S, in zilver, grijs en goud.

Er komen niet één maar twee nieuwe iPhones. Een goedkope iPhone 5C in felle kleuren en ’the real deal’, een 5S, in zilver, grijs en goud. Tim Cook begint zijn presentatie naar goede gewoonte met cijfermateriaal, maar al snel laat hij vallen dat de iPhone 5 niet in prijs zal zakken. In plaats daarvan komt er een goedkopere iPhone en een nieuw model.

De iPhone 5C is qua formaat hetzelfde toestel als de iPhone 5. Het toestel draait ook op de A6 chip en heeft een 4 inch retina display met onder meer een 8 megapixel camera en Bluetooth 4.0. Wel werd de frontcamera vernieuwd, is er meer LTE-ondersteuning en dual-band wifi die een downloadsnelheid tot 100 Mbps toelaat.

Wat nog het meest in het oog springt is dat het toestel in verschillende kleuren beschikbaar is. Daarmee volgt Apple de trend van andere producten zoals de iMac en de iPod Nano. De vijf kleuren zijn groen, grijs, lichtblauw, geel en rood/roze, met bijhorende hoesjes (apart verkrijgbaar) waardoor je leuke kleurcombinaties krijgten bijpassende wallpaper.

De prijs van het toestel komt, tenminste in de VS, op 99 euro (16 GB) of 199 dollar (32 GB), met tweejaarlijks contract. Prijzen voor de Europese markt zijn nog niet bekend, maar vermoedelijk zullen ze vergelijkbaar zijn met wat een oude iPhone kost nadat een nieuw model wordt gelanceerd. Goedkoper, maar lang niet spotgoedkoop.

Goud & glimmend Maar het grote geweld zit bij de echte upgrade voor de iPhone 5. Die zal iPhone 5S heten en wordt beschikbaar in het zilver, goud en grijs. Dat wil zeggen dat de zwarte kleur verdwijnt.

Onder de motorkap zit een A7 processor. Daarmee is de iPhone 5S de eerste smartphone op 64 bit wat nu en op lange termijn voor betere prestaties moet zorgen. Zo belooft Apple een ‘desktop-class architecture’. Concreet zou de cpu dubbel zo snel moeten gaan. Ook op grafisch vlak is er een verdubbeling van de prestaties. Ten opzichte van de allereerste iPhone is de 5S 56 keer sneller. Al toont Apple die gegevens enkel op een grafiek zonder cijfers bij.

Voor developers zou dat laatste weinig mogen uitmaken omdat iOS 7 beiden ondersteunt. Ingebouwde apps werden wel aangepast voor optimale prestaties. Al kan je je afvragen of het niet eerder een antwoord is op de multi-core strijd die HTC en Samsung voeren.

De iPhone wil zich ook graag positioneren als gamingtoestel. Dat doet het met Open LG/ES 3.0. De prestaties worden gedemonstreerd met een demo van Infinity Blade 3.

Tweede chip Naast de A7 processor beschikt de iPhone 5S ook over een M7 chip, een speciale processor die alle data van de accelerometer, gyroscoop en het kompas verzamelt en verwerkt. Dat moet niet alleen de A7 chip minder belasten, het moet het mogelijk maken om die sensoren continu te laten werken, wat ruimte geeft voor gezondheidsapps.

Daarmee bindt Apple de concurrentie aan met zaken als de fitbit, gadgets die je hartslag of bewegingen meten. Zonder dat je telefoon na een paar uur al zonder batterij zit.

Voor die batterij belooft Apple trouwens ‘gelijkaardige of betere’ prestaties dan de iPhone 5. Dat wil zeggen dat je 10 uur kan bellen over 3G of de telefoon 250 uur in stand-by kan zetten.

Vingerafdrukscanner De opmerkelijkste vernieuwing zit hem in de home-knop. De enige knop vooraan de iPhone 5S fungeert voortaan ook als vingerafdrukscanner. Volgens Apple gebruikt de heflt van alle iPhone-bezitters geen wachtwoord. Dit moet dat proces vergemakkelijken. De beveiligingslaag kan overigens ook gebruikt worden om apps en nummers in iTunes aan te kopen. App-developers zullen de toepassing naar verluid niet kunnen integreren in hun apps.

Eind dit jaar Wie in de VS, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore of het Verenigd Koninkrijk zit kan vanaf de 13e een iPhone vooraf bestellen. Wanneer de toestellen er zijn is niet bekend. Maar Tim Cook voegt er meteen aan toe dat de iPhone 5C en iPhone 5S in december in honderd landen beschikbaar zal zijn. Waarschijnlijk zal dus ook België tegen kerstmis kleurige iPhones krijgen.

Update 23 uur:Op zijn Duitse website biedt Apple de iPhone 5C aan voor 599 euro (16 GB) en 699 euro (32 GB) De iPhone 5S komt in drie versies: 699 euro (16 GB), 799 euro (32 GB) en 899 euro (64 GB).

Update 11/09/2013, 8 uur:
Het scherm van beide toestellen meet 4 inch in plaats van 7 inch. Dit werd aangepast in het artikel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content