Apple, toekomstige nummer één van de ICT-markt

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Apple kan op korte termijn het belangrijkste ict-bedrijf ter wereld worden. Het zou dan HP onttronen, dat net in grootte afgetroefd werd door Samsung.

Apple kan op korte termijn het belangrijkste ict-bedrijf ter wereld worden. Het zou dan HP onttronen, dat net in grootte afgetroefd werd door Samsung.

De analisten van Forrester hadden het al in maart aangekondigd, maar de evolutie van de omzet van Apple zou die beweging nog kunnen versnellen. Destijds schatte Forrester dat Apple omzetgewijs in 2012 IBM het nakijken zou geven en HP een jaar later.

De evolutie van de omzet van die drie bedrijven zou die analisten sneller gelijk kunnen geven dan ze zelf dachten. In het recentste kwartaal draaide Apple een omzet van 28,57 miljard dollar, een groei van liefst 82 procent. De winst steeg met 125 procent tot 7,31 miljard dollar. HP van zijn kant haalde een omzet van 31,6 miljard dollar, maar 3 procent hoger, met een winst van 2,3 miljard dollar (+5%). IBM bereikte een omzet van 26,7 miljard dollar en een winst van 3,7 miljard dollar.

Forrester gaat ervan uit dat het bedrijf van Steve Jobs in de loop van de komende twee jaar een omzet van 200 miljard dollar zou kunnen halen (of een groei van 50 procent). In 2010 heeft Samsung zich al naar de eerste plaats van ict-bedrijven gehesen met een omzet van 134 miljard dollar, 22 procent meer dan een jaar eerder.

Wat er ook van zij, Apple is nu al de absolute leider wat de beurswaardering betreft. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 344 miljard dollar, ruimschoots meer dan Microsoft ‘224 miljard dollar), IBM (214 miljard dollar), Google (192 miljard dollar) en Oracle (159 miljard dollar). HP hinkt in dat lijstje stevig achterop met 73 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content