Apple TV krijgt flinke update

De vernieuwde Apple TV. © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Naast de nieuwe iPhone presenteerde Apple woensdag ook de vernieuwde Apple TV, die heeft een flinke update gekregen. Spraakbesturing wordt onder andere toegevoegd, maar Siri is (nog) niet beschikbaar in België.

De nieuwe Apple TV maakt het mogelijk om ook apps uit de Apple Store te downloaden. Bij het huidige model was het enkel mogelijk om een gering aantal standaard geïnstalleerde apps te gebruiken. Door de toegang tot de App Store is er nu ook toegang tot apps van derden.

Ook maakt Siri zijn opwachting op de settopbox, waardoor spraakherkenning mogelijk wordt. Bij het huidige model moet op een toetsenbord op de tv letters geselecteerd worden met de afstandsbediening. Met de nieuwe versie gaat dit een stuk makkelijker.

Siri niet in België

Vooralsnog is deze dienst nog niet beschikbaar in België. De stembesturing komt in eerste instantie enkel in Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan, Spanje, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beschikbaar, schrijft iCulture op basis van de info die aan ontwikkelaars verstrekt is. Er komen twee afstandsbedieningen beschikbaar. Een met Siri en een zonder. Voor de rest zien ze er wel hetzelfde uit. Wanneer de stembesturing in België beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

De afstandsbediening heeft een flinke update gekregen. Bovenaan de afstandsbediening is een glazen touchpad toegevoegd, waardoor met de vingers genavigeerd kan worden. Daaronder zitten fysieke knoppen, voor bijvoorbeeld de spraakbesturing.

Gaming

Daarnaast legt Apple de nadruk op gaming. Zo komen er verschillende iOS-games naar de Apple TV. Onder meer iPhones en de iPod touch zijn inzetbaar als controller. Ook is de afstandsbediening te gebruiken als een soort Wii-afstandsbediening, van Nintendo.

‘Toekomst van tv is apps’

Apple hoopt dat ontwikkelaars aan de slag gaan om apps te maken voor de nieuwe settopbox. Het bedrijf kondige al een aantal apps aan van diverse games en streamingdiensten, als Netflix en HBO. “De toekomst van tv is apps”, aldus Apple-ceo Tim Cook. “Die trend is al begonnen met mensen die op hun iPhones en iPads tv kijken via een app.”

De mediaspeler gaat in oktober in de verkoop met een verkoopprijs van 149 dollar voor de 32GB-versie en 199 dollar voor de 64GB-variant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content