Apple verkoopt de helft meer iPhones

De iPhone 12 mini. © Apple

Apple doet het beter dan verwacht. Uit de kwartaalcijfers van de techgigant moet blijken dat het weinig last had van de aanhoudende chiptekorten.

Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een derde meer omzet geboekt dan vorig jaar in dezelfde periode. Het derde kwartaal is meestal het rustigste voor de techgigant. Nooit eerder verkocht het bedrijf voor meer dan 81,4 miljard dollar aan producten en diensten in de periode april, mei en juni. Die voorspoed was mede te danken aan het feit dat het bedrijf weinig last had van chiptekorten.

iPhone voorop

Apple had vooraf ingeschat dat door die tekorten 3 à 4 miljard dollar aan inkomsten zou worden misgelopen. Dat werd uiteindelijk minder dan 3 miljard dollar. Wel hadden de verkopen van iPad-tablets en Mac-computers zonder die problemen nog sterker kunnen groeien. Nu blijft dat bij dan de bijna 12 procent groei voor iPads en ruim 16 procent voor Macs op jaarbasis.

De iPhone bleef met afstand het lucratiefste onderdeel voor Apple. De omzet van de smartphones ging met de helft omhoog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name de iPhone 12 Pro en Pro Max, de twee duurste toestellen die Apple verkoopt, liepen volgens topman Tim Cook als een trein. De categorie ‘andere producten’, waarin Apple onder meer de Apple Watch en AirPods onderbrengt, bracht dan weer 8,77 miljard dollar binnen, meer dus dan de iPads en Macs. Het gaat om een groei van 40 procent jaar-op-jaar.

Apple Pay

De dienstentak, die alles omvat van abonnementen op Apples muziek- en videostreamingdiensten tot opbrengsten van betalingsdienst Apple Pay en de aanvullende garantie AppleCare, groeide opnieuw sterk. Na de iPhone is dat nu met afstand de tweede omzetmotor van het bedrijf.

Juist die tak ligt echter ook onder vuur in veel landen waar Apple door toezichthouders wordt onderzocht vanwege mogelijk machtsmisbruik bij het beheer van de App Store en het gesloten houden van de zogeheten NFC-chip in iPhones en Apple Watches voor betalingsdiensten die niet van Apple zijn. Alles bij elkaar zette Apple een winst van 21,7 miljard dollar in de boeken. Dat is haast een verdubbeling van een jaar eerder.

Partner Content