Apple verkoopt meer iPhones maar winst daalt met een vijfde

© Reuters

Apple heeft dit kwartaal opnieuw meer iPhones verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar de verkoop van iPads gingen omlaag. Dat weegt op de winst.

Dat bleek dinsdag bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van het boekjaar van de Amerikaandsre elektronicafabrikant.

De winst daalde fors, met 22 procent. Het bedrijf verkocht wereldwijd 31,2 miljoen iPhones, tegen 26 miljoen stuks in de vergelijkbare periode vorig jaar. Er gingen 14,6 miljoen iPads over de toonbank, tegen 17 miljoen in 2012.

Beurskoers omhoog

Het is de eerste keer sinds het bedrijf in 2010 de tablet op de markt bracht, dat de verkoop van iPads daalde. Ook de verkoop van Mac-computers ging licht omlaag, met 200.000 stuks tot 3,8 miljoen.

De totale omzet van Apple steeg zeer licht met 0,9 procent tot 35,3 miljard dollar (26,7 miljard euro) en de nettowinst daalde tot 6,9 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat nog respectievelijk 35 miljard dollar en 8,8 miljard dollar. Analisten hadden overigens een nog sterkere winstdaling verwacht en in de handel nabeurs ging het aandeel van Apple met 4 procent omhoog. In het eerste kwartaal daalde de winst voor het eerst in tien jaar (-18%).

Opsteker

De sterke verkoop van de iPhone was een positieve verassing voor analisten. De markt is bezorgd over hoe goed Apple de concurrentie met de fabrikanten van goedkopere smartphones aankan. In de herfst en volgend jaar komen nieuwe producten op de markt, aldus topman Tim Cook. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content