Apple verliest exclusieve rechten op merknaam’ iPhone’ in China

iPhone SE © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Apple heeft in China een rechtszaak verloren over het handelsmerk ‘iPhone’. Een Chinese lederwarenfabrikant mag die naam ook op zijn producten zetten.

Apple verloor de zaak tegen Xintong Tiandi. Het technologiebedrijf vroeg in 2002 al het handelsmerk voor elektronische producten aan in China, maar dit werd pas in 2013 goedgekeurd, schrijft Quartz.

De lederwarenfabrikant vroeg het handelsmerk in 2007 aan en mag de naam blijven gebruiken omdat de iPhone toen nog geen bekend merk was in China. De eerste iPhones van Apple kwamen dan ook pas in 2009 in Chinese winkels te liggen.

Apple verliest exclusieve rechten op merknaam' iPhone' in China
© .

De rechtszaak die Apple aanspande loopt al sinds 2012, maar na bezoek aan verschillende rechtbanken stelt nu ook het hooggerechtshof het techbedrijf in het ongelijk. Volgens de uitspraak kon Apple niet aantonen dat iPhone al een bekend merk was voordat Xintong Tiandi de rechten aanvroeg.

Nu mag de tassenfabrikant enkel de naam gebruiken op klasse 18 producten: lederwaren. Apple heeft de rechten op de iPhone over producten binnen klasse 9: elektronische en wetenschappelijke apparatuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content