‘Apple verplicht Europese providers een groot aantal iPhones in te kopen’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple zou Europese providers onder druk zetten om een grote hoeveelheid iPhones in te kopen, en hen boetes opleggen als ze dat niet doen. De Europese Commissie bekijkt de zaak.

Apple zou Europese providers onder druk zetten om een grote hoeveelheid iPhones in te kopen, en hen boetes opleggen als ze dat niet doen. Dat meldt The New York Times op basis van klachten van Franse providers. De Europese Commissie bekijkt de zaak.

Apple dwingt (vooral kleine) Europese providers om veel iPhones af te nemen. Halen ze de opgelegde verkoopaantallen niet, dan mogen deze providers de iPhone helemaal niet verkopen en krijgen ze een boete opgelegd. Apple verplicht providers dus om een groot deel van hun marketingbudget aan de iPhone te spenderen, wat het moeilijker maakt voor andere smartphone-fabrikanten om tegen Apple te concurreren. Dat schrijft The New York Times.

Europese Commissie

Er zouden klachten zijn van Franse providers over het ‘machtsmisbruik’ van Apple, al zijn die niet formeel. De Europese Commissie neemt deze klachten serieus, maar het is nog niet zeker of de Commissie ook een officieel onderzoek zal starten.

Of er naast Frankrijk nog andere landen bij de zaak betrokken zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar volgens de Nederlandse website Tweakers heeft Apple deze methode een tijdje geleden – toen de iPhone nog uitsluitend verkocht werd door T-Mobile – ook gehanteerd bij onze Noorderburen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content