Apple verrast met Swift

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De aankondiging van de nieuwe Swift programmeertaal als vervanger van Objective-C was wellicht de grootste verrassing op Apple’s ontwikkelaarsconferentie.

‘Objective-C zonder de C’ omschrijft Apple de nieuwe taal bondig. Daarmee moet duidelijk zijn dat de hoeksteentaal in de Apple-wereld haar ‘jaren 80′ wortels afschudt (Objective-C werd onder meer door Steve Jobs’ NeXT systeem aangewend, en diende na de overname door Apple als basis voor zowel OSX als iOS), en met volle zeilen de XXIste eeuw binnenvaart. Met behoud van interoperabiliteit met Objective-C en toegang tot Cocoa frameworks, omvat het lijstje kenmerken van Swift de sterkhouders van meer moderne talen, zoals ‘generics’, ‘functions’ en ‘closures’, ’type inference’ en dies meer. Bovendien heeft Apple werk gemaakt van aspecten die leiden tot inherent stabielere en veiliger software (zoals een beter geheugenbeheer, met onder meer een automatisch controleren van bounds om overflows te voorkomen).

Het doel is om zowel ervaren Objective-C als complete nieuwkomers het leven makkelijk(er) te maken, waarbij de eerste commentaren behoorlijk positief uitvielen (inclusief een ‘woah’ in het publiek, gevolgd door applaus).

De Swift taal zit onder meer in de Xcode 6 beta vervat, en Apple publiceerde al een eerste overzicht van de taal op zijn site.

Samengaan iOS en OSX

Wat deze editie van Apple’s ontwikkelaarsconferentie evenzeer duidelijk maakt, is dat het verwachte samengaan van iOS en OSX al wat meer vorm aanneemt. Vandaag is de samenwerking tussen beide omgevingen verstevigd, met onder meer de ‘Handoff’ voorzieningen tussen OSX en iOS. Hierdoor kunnen toepassingen en diensten, ook in de non-Apple wereld, makkelijker informatie kunnen uitwisselen. In een blog van de NYT werd dit omschreven als “de ontwikkelaars de kracht van Android bieden, terwijl toch de eenvoud die we met Apple vereenzelvigen, wordt behouden.” Zo wordt een grotere openheid van iOS apps geboden door ‘extensions’, met het oog op makkelijker toegang tot elementen van iOS.

Spin in het web

Een algemene indruk van deze WWDC was dat Apple een aantal aankondigingen heeft gemaakt, die de plaats van Apple als een spin in het web van een veelheid aan diensten moet mogelijk en makkelijk maken. Zo waren er ook HomeKit en HealthKit als basiselementen voor de ontwikkeling van huisautomatisering- en consument gezondheidstoepassingen. Daarmee en met andere aankondigingen heeft Apple allicht niet meteen oogverblindende producten aangekondigd, maar de basis gelegd voor een meer open en keuzerijke toekomst voor een veelheid aan omgevingen en platformen.

Partner Content