Apple viert 30 jaar Mac

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Precies 30 jaar geleden hield Steve Jobs de eerste Macintosh boven de doopvont: een computer die een revolutie ontketende.

Op 24 januari 1984 hield toenmalig Apple-baas Steve Jobs in Cupertino de eerste Mac-computer boven de doopvont: de Macintosh 128k (met 128 kilobyte aan geheugen). Het was de eerste computer met een grafische interface en muis. Met zijn kostprijs van 2.495 dollar mikte dit apparaat- met een schermdiagonaal van 9 inch met een resolutie van 512×342 pixels – op de gewone consument.

1984

De eerste Mac zou een revolutie ontketenen in computerland, alleen al vanwege de opmerkelijke, door Ridley Scott geregisseerde reclamespot die verwees naar het boek ‘1984’ en die pc-reus IBM onrechtstreeks afschilderde als Big Brother. Half Amerika aanschouwde het filmpje tijdens de Super Bowl.

De Mac onderging in de jaren 80 en 90 meerdere veranderingen. Ook verschenen er draagbare varianten: de Macintosh Portable en de PowerBooks – de beginselen van de huidige MacBooks.

All-in-one

Apple kwam even in zwaar weer toen de pc’s van concurrenten tegen lagere prijzen aan de man gebracht werden en de Mac daardoor aan populariteit verloor. Maar eind de jaren 90 had het bedrijf met de iMac-all-in-one weer goud in handen. De eerste versies van deze computer hadden een bolvormig ontwerp, de latere versies een scherm met daarachter de behuizing, zoals dat dat op vandaag nog altijd het geval is.

De naam Macintosh wordt sinds 1998 niet meer gebruikt, maar de Mac is nog altijd in leven.

“iOS en OS X gaan niet samen”

Naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van de Mac werden Apple-toppers Phil Schiller, Craig Federighi en Bud Tribble nog eens samen geïnterviewd. Zij onderstrepen vooral dat Apple geen plannen heeft iOS en OS X, de besturingssystemen voor respectievelijke mobiele Apple-apparaten en Mac-computers, samen te voegen. “Er is geen reden om een touchscreen in een desktopcomputer te stoppen of om een toetsenbord aan een tablet vast te maken”, vindt Federighi. “Dat zou alleen maar leiden tot een slechte gebruikservaring.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content