Apple vijfde grootste pc-boer in West-Europa

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Enkel Asus en Apple vergroten hun marktaandeel in een dalende pc-markt.

Enkel Asus en Apple vergroten hun marktaandeel in een dalende pc-markt.

De West-Europese pc-markt zakte in het vierde kwartaal van 2010 4,4 procent lager dan een jaar eerder. In totaal werden 19,4 miljoen pc’s aan de man gebracht in het vierde kwartaal. Voor heel 2010 vertoonde de pc-markt in West-Europa een nulgroei, met 46 miljoen verkochten toestellen.

Het slechte vierde kwartaal is opmerkelijk, omdat dan toch traditioneel de eindejaarskoopjes voor een goed resultaat moeten zorgen. Volgens Gartner is het enerzijds te wijten aan de afwachtende houding van consumenten rond tablet-pc’s, gamingconsoles en e-readers en anderzijds omdat door het slechte weer tijdens de koopjesperiode mensen minder makkelijk in winkels belandden.

HP leidt de markt, op de voet gevolgd door Acer, beide met iets meer dan 20 procent van de markt. Dell volgt op een hele afstand met 9,7 procent van de markt. Asus bedreigt die derde plaats: het heeft vandaag al 9,5 procent marktaandeel. Apple rolt de top vijf binnen met 6,2 procent. Enkel Acer en Apple zien hun marktaandeel aanzienlijk stijgen, beide met meer dan 13 procent. Alle andere pc-boeren noteerden in het vierde kwartaal negatieve groeicijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content