Apple weigert apps die gebruikers identificeren

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Apple gaat apps weigeren die het unieke identificatienummer van een toestel gebruiken om gebruikers te identificeren. De demarche is een reactie op de toenemende kritiek op Apple over privacy issues.

Apple gaat apps weigeren die het unieke identificatienummer van een toestel gebruiken om gebruikers te identificeren. De demarche is een reactie op de toenemende kritiek op Apple over privacy issues. De voorbije maanden werden Apple en een groot aantal applicatiebouwers meermaals aangeklaagd omdat ze het unieke identificatienummer (Unique Device Identifier of UDID) van apparaten die op iOS draaien gebruiken om het doen en laten van hun klanten te volgen. Applicaties maken gebruik van UDID’s om advertenties te kunnen verpersoonlijken. Wanneer ze gedeeld worden over verschillende advertentienetwerken en applicaties heen, kan men met behulp van zo’n identificatienummer immers een waardevol beeld schetsen van de gebruiker in kwestie.

Afgelopen week hebben de eerste ontwikkelaars alvast te horen gekregen dat hun toepassingen niet worden toegelaten in de App Store omdat ze gebruik maken van Unique Device Identifiers. Andere ontwikkelaars worden slechts toegelaten in de winkel wanneer ze gebruikers op voorhand vragen of ze het UDID op hun toestel mogen gebruiken.

Apple had in augustus al aangekondigd dat de unieke identificatienummers op termijn taboe worden voor externe applicatieontwikkelaars. Dit omdat het bedrijf naar eigen zeggen de privacy van zijn gebruikers beter wil beschermen. Of Apple zelf de unique device identifiers zal blijven inzetten voor eigen diensten als Game Center of iAds, is nog niet duidelijk.

Alternatief

Nu Apple het gebruik identificatienummers afblokt, moeten heel wat ontwikkelaars op zoek gaan naar alternatieven. Momenteel worden UDID’s vooral gebruikt door adverteerders, aanbieders van games en app-testers. Er zijn al bedrijven die de Mac-adressen van wifi-apparaten zijn gaan gebruiken, maat ook daarbij is er sprake van privacy-issues.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content