Apple: “Wij traceren locatie iPhones niet”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Apple gaat wel de omvang van de cache verminderen.

Technologiebedrijf Apple heeft ontkend dat het geografische gegevens van gebruikers van de iPad en de iPhone bewust bijhoudt. Het komt wel met een software-update om de gegevensopslag op de mobiele toestellen te beperken.

Apple reageerde op een polemiek die een week geleden startte, toen bekend raakte dat sommige toestellen van Apple gegevens bijhouden over de locaties waar de gebruikers zich hebben begeven. Dinsdag bleek dan dat twee Amerikaanse Apple-klanten een rechtszaak zijn gestart tegen de gegevensopslag.

“Apple traceert de locatie van je iPhone niet”, zei Apple woensdag in een persbericht. “Het heeft dat nooit gedaan en zal dat ook nooit doen.” De Consolidated.db-database in elk iOS-toestel is volgens het bedrijf een cache die wordt gebruikt om de locatie sneller te bepalen. De locatiedata zijn nodig om snel een locatie te kunnen bepalen aan de hand van wifi-netwerken en zendmasten in de buurt. De locatie kan dan worden gebruikt in applicaties of voor locatiegebonden diensten of advertenties. Apple zegt gebruikers helemaal niet te kunnen lokaliseren op basis van de gegevens.

Wat het bedrijf wel gaat doen is de omvang van de cache verminderen, via een software-update. Daardoor worden die locatiegegevens niet een heel jaar lang op de iPhone bewaard. Bovendien zal de Consolidated.db-database worden versleuteld, zodat die niet meer kan worden uitgelezen.

Apple en ook Google staan sinds enkele weken centraal in een privacydebat naar aanleiding van de opslag van locatiegebonden en andere gegevens. Amerikaanse parlementsleden onderzoeken of er sprake is van een inbreuk op de privacyregels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content