‘Apple wil Jay Z’s Tidal overnemen’

Jay-Z © Reuters

Techgigant Apple is in onderhandeling om muziekservice Tidal over te nemen. De Wall Street Journal meldt donderdag dat gesprekken met de eigenaar van Tidal, muziekondernemer en rapper Jay Z, nog in een vroeg stadium zijn.

Jay Z, die eigenlijk Shawn Carter heet, kocht in maart 2015 het Noorse techbedrijf Aspiro voor 56 miljoen dollar (50 miljoen euro). Hij maakte daar Tidal van, een muziekstreamingservice die naar eigen zeggen in zijn soort de hoogste royalties uitkeert aan muzikanten.

De zakenman wist een aantal bekende artiesten aan de app te verbinden door ze mede-eigenaar te maken. Onder meer Kanye West, Alicia Keys, Calvin Harris, Coldplay, Daft Punk, Madonna, Rihanna, Usher en Carters echtgenote Beyoncé werken samen met Tidal. Dat levert de app veel exclusief materiaal op. Zo bracht West vorige week zijn controversiële videoclip Famous uit via de service.

Tidal zei in maart dat het meer dan 3 miljoen betalende abonnees heeft. Dat is beduidend minder dan de 15 miljoen die Apple zelf heeft met zijn streaming muziekdienst Apple Music. Daarnaast heeft concurrent Spotify 30 miljoen betalende klanten.

Het zou Apple, dat afgelopen jaar Apple Music startte om de concurrentie aan te gaan met populaire muziekservice Spotify, vooral te doen zijn om die unieke content. Naast de goede contacten met de muziekindustrie biedt Tidal streaming aan in hoge kwaliteit. Hiervoor moet wel 19,99 euro per maand betaald worden, in plaats van de 9,99 euro voor normale streamingkwaliteit. De beoogde voorwaarden van de deal zijn, net als een overnamebedrag, niet bekend.

‘Apple blokkeert update concurrent Spotify’

Ondertussen is Spotify boos op Apple omdat deze een nieuwe update van de muziekstreamingapp voor iOS blokkeert. In een brief aan een advocaat van de iPhone-maker beschuldigt Spotify Apple van machtsmisbruik, meldt Recode.

Apple weigert de update omdat er niet gebruik wordt gemaakt van Apple’s eigen betaalsysteem bij het werven van nieuwe klanten en het verkopen van abonnementen. Maar volgens Spotify blokkeert Apple de update om de eigen muziekstreamingdienst Apple Music een betere concurrentiepositie te bezorgen.

Spotify krijgt steun uit Washington voor zijn klacht. Senator Elizabeth Warren, die evenals een aantal andere congresleden een kopie van de brief heeft ontvangen, beticht Apple van oneerlijke concurrentie. Volgens de senator misbruikt Apple de controle over zijn besturingssysteem iOS om de concurrentie buiten spel te zetten.

(ANP/Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content