Apples vallen niet ver van de boom

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Ik moet toegeven dat ik me de jongste jaren al eens vergist heb in Apple, en wie weet was dat wel eens moedwillig.

Ik moet toegeven dat ik me de jongste jaren al eens vergist heb in Apple, en wie weet was dat wel eens moedwillig.

Ik heb het niet voor de hype die Steve Jobs oproept, die Amerikaanse personencultus. Warren Buffet die wat ukelele speelt en 40.000 Berkshire-aandeelhouders uit de bol doet gaan. Steve Jobs die een hele zaal in de buurt van een heuse appelflauwte krijgt, inclusief het journaille. Europese nuchterheid baalt van dit goedkoop theater.

En toch kijk ik met toenemende verbazing toe hoe Apple er in slaagt om bestaande producten opnieuw uit te vinden en er zelfs een nieuwe business rond uit te bouwen. De iPod, iPhone en nu de iPad dus. De tablet pc bestaat al jaren, maar nu dus op één maand tijd een miljoen iPads verkocht. Ook hier bij Roularta werden twee toestellen opgetrommeld om na te gaan wat de toekomst kan bieden voor e-readers én dus tijdschriften en websites. Apple slaagt er als geen ander in om doorgaans nuchtere mensen enthousiast te maken voor technologie, over alle leeftijdsgrenzen heen trouwens. En bovendien kan het miljoenen ontwikkelaars warm maken om toepassingen te schrijven voor zijn kleinoden. Die inmiddels toch weer telkens wat groter worden.

Het is volledig ‘proprietary’, de manier waarop Adobe geweerd wordt van het platform is ongezien. Amerikanen hebben lak aan standaarden en Europa heeft de succesvolle boot van de standaardisatie laten afvaren, gewillig onder laten lopen door de Amerikaanse marktdominantie. In de mobiele sector waren we lange tijd heer en meester als uitvinder van de gsm-norm, maar als we niet uitkijken dan worden we ook hier zonder verpinken makkelijk weggebonjourd.

En de hele ‘boom’ van de mobiele revolutie moet nog beginnen. Alleen al in België kopen maandelijks minstens 30.000 consumenten een ‘smartphone’. Advanced mobile data stond vorig jaar in ons land voor meer dan 250 miljoen euro. Die stomer mag Europa niet missen. Hoeveel Apples er ook uit de boom vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content