Artificiële intelligentie wist dat Trump ging winnen

Donald Trump mag naar het Witte Huis © Belga Image
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Een zelflerend stukje software voorspelde dat Trump het ging halen van Clinton. Geen toevalstreffer lijkt het, want ook de vorige drie presidentsverkiezingen had MogIA het bij het rechte eind.

Wat analistenbureau’s en polls niet konden, kon MogIA wel: de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen correct inschatten. Toevalstreffer? Dat kan. Maar ook in de vorige drie presidentsverkiezingen, én bij de voorverkiezingen van zowel de Democraten als de Republikeinen bleek de glazen bol van MogIA al correct.

Die glazen bol van MogIA bestaat uit zo’n 20 miljoen datapunten uit populaire online platformen als Google, YouTube en Twitter. “De meeste algoritmes hebben te lijden onder vooroordelen van de ontwikkelaars. Ons systeem leert vanuit de omgeving die het opvolgt, en ontwikkelt daarbij haar eigen regels zonder ook maar één stukje data te negeren”, zei Sanjiv Rai onlangs tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Rai is de oprichter van de Indische start-up Genic.ai die MogIA bedacht en ontwikkelde.

MogIA probeert uit tweets, video’s, en statusupdates het zogeheten ‘engagement’ af te leiden en volgt de evolutie op. MogIA wist eind vorige maand al dat de engagement-score van Trump 25 procent hoger lag dan die van Barack Obama bij de presidentsverkiezing in 2008. Met de belangrijke kanttekening dat het sociale ecosysteem in 2008 nog lang niet zo uitgebreid was als vandaag. De voorspelling van MogIA kwam er trouwens nog voor de FBI aankondigde dat het een nieuw onderzoek naar Clintons e-mailgedrag startte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content