Artilium opnieuw op het goede spoor

© Getty Images/iStockphoto
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Brugse gespecialiseerde telecombedrijf Artilium knoopt na enkele moeilijke jaren opnieuw aan met groei.

Artilium is een van origine Brugs bedrijf – nu met hoofdzetel in Londen – dat gespecialiseerd is in (mobiele) telecomplatformen en -diensten. Vooral mobile virtual network operators (MVNO’s) maken gretig gebruik van de technologie. KPN/Base Company is historisch een van de belangrijkste afnemers van het zogeheten ARTA-platform.

Maar het minste dat je kan zeggen is dat het Artilium de afgelopen jaren voor de wind ging. In juni 2009 moest het bedrijf dringend op zoek naar vers kapitaal en werd het aandeel lange tijd geschorst op de London Stock Exchange. Pas een half jaar later werd de nodige 2,5 miljoen euro gevonden en de handel hernomen, maar ook nadien bleef het rommelen. In 2011 slaagde Artilium er wel in om KPN Group Belgium te overtuigen om het belangrijke contract nogmaals te verlengen voor 3 jaar.

De grote ommekeer werd vorig jaar ingezet met de overname van United Telecom en de daarmee gepaard gaande ceo-wissel: Maarten Bisseling (ex-Base) werd opnieuw coo en cto en Willem van den Brinck (ex-KPN) nam de ceo-rol op zich. Van den Brinck was in 2007 nog verantwoordelijk binnen Base voor de lancering van Jim Mobile met de VMMa.

Nieuwe klanten

Base Company engageerde zich begin dit jaar opnieuw voor een extra 2 jaar, maar Artilium tekende met Belgacom en T-Mobile ook belangrijke nieuwe namen op. United Telecom (met hoofdzetel in Aarschot) maakt sinds 2012 dus ook deel uit van Artilium en is de Mobile Virtual Network Enabler (MVNE) van merken als Ello, Premier, Billi Mobile en United Telecom zelf. United Telecom maakt daarbij gebruik van het Base-netwerk.

Het afgelopen boekjaar sloot Artilium dan ook af met 11,2 miljoen euro omzet: een indrukwekkende toename met 7,8 miljoen euro tegenover het vorige boekjaar. De negatieve ebitda van 3 miljoen is op een jaar tijd omgevormd tot een positief cijfer van 1,2 miljoen.

Voor 2014 mikt Artilium op een verdere groei via een pas gelanceerd nieuw softwareplatform ‘as-a-service’. “We zijn klein en daarom sneller in staat om in te spelen op de eisen van de grotere spelers. De kleine marges dwingen hen tot het snel aanbieden van nieuwe diensten, en daar spelen wij gretig op in”, aldus Willem van den Brink.

Artilium werkt met partners als Microsoft, Juniper, Infradata, Cisco, HP, Dell en Dialogic.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content