Artsen gebruiken 3D-technologie bij behandeling hartritmestoornissen in OLV-ziekenhuis Aalst

© iStock

In het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst zijn voor het eerst twee patiënten behandeld met een nieuwe techniek om hartritmestoornissen aan te pakken. Voorafgaand aan de ablatie werden 3D-prints van de harten van de patiënten gemaakt.

Bij hartritmestoornissen verlopen de elektrische prikkels die het hartritme aansturen volgens een ongeregeld patroon. Via een ablatie, een katheter via de lies naar het hart, worden kleine ‘littekens’ aangebracht ter hoogte van zenuwverbindingen die niet normaal functioneren. Op die manier worden elektrische prikkels uitgeschakeld die de ritmestoornissen aansturen.

Klassiek worden de niet goed werkende zenuwverbindingen puntje per puntje uitgeschakeld, terwijl de nieuwe techniek toelaat dat in één beweging doen, wat sneller maar vooral efficiënter zou zijn.

‘Omdat het een volledig nieuwe aanpak betreft, hebben we besloten 3D-modellen van elke patiënt te maken, om zo op voorhand de geplande ingreep te kunnen nabootsen’, zegt cardioloog dr. Tom De Potter.

‘Doordat wij pre-operatief over een perfecte reproductie beschikten van de unieke variaties van de betreffende hartkamer, konden we bij beide patiënten de meest optimale aanpak volgen om de ritmestoornissen te behandelen.’ Bovendien kon de ingreep op voorhand ingeoefend worden.

De Potter zegt dat de nieuwe techniek een belangrijke stap is naar geneeskunde op maat. ‘De anatomie van het hart is in belangrijke details bij iedere patiënt anders. Deze 3D-prints van het hart maken het mogelijk een aanpak op maat van elke patiënt uit te werken en de geplande ingreep op voorhand in detail te plannen. Dit opent de weg naar nieuwe en betere behandelingsmethoden.’

Zijn collega, dokter Peter Geelen, denkt aan bijvoorbeeld hartklepoperaties of het plaatsen van andere implantaten in het hart. (Belga/MI)

Partner Content