ASML neemt Amerikaanse lichtleverancier over

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML neemt de Amerikaanse lichtbronleverancier Cymer over voor geld en eigen aandelen.

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML neemt de lichtbronleverancier Cymer over. ASML koopt het Amerikaanse bedrijf in ruil voor geld en eigen aandelen, momenteel gewaardeerd op in totaal 1,95 miljard dollar (1,5 miljard euro). Dat maakte ASML woensdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Met de overname wil het bedrijf de ontwikkeling van de nieuwste machines, die gebruikmaken van extreem ultraviolet licht (EUV), versnellen. “We hebben wat last gehad van vertragingen bij onze EUV-technologie. Dat is voornamelijk te wijten aan vertragingen bij Cymer”, zei financieel directeur Peter Wennink van ASML in een toelichting.

Volgens hem zal de overname leiden tot meer efficiëntie in onderzoek en ontwikkeling. “Ook kunnen we de toeleveringsketen vereenvoudigen”, aldus Wennink.

ASML haalde in het derde kwartaal een omzet van 1,23 miljard euro. Dat is nagenoeg gelijk aan het tweede kwartaal. De nettowinst daalde licht, van 292 miljoen euro tot 275 miljoen euro. De nieuwe boekingen stonden onder druk, vooral door een zwakkere vraag bij makers van geheugenchips. Zij hebben last van de wereldwijde economische neergang, terwijl de vraag bij makers van tablets en smartphones relatief sterk blijft. In totaal waren de boekingen, exclusief EUV, in het derde kwartaal goed voor 831 miljoen euro.

Het concern voorziet in het vierde kwartaal een omzet van ongeveer 1 miljard euro, waarmee de omzet van de tweede helft van het jaar aan de onderkant van de eerder aangegeven bandbreedte van tussen de 2,2 en 2,4 miljard euro zal komen. Voor 2013 durft het bedrijf nog geen voorspellingen te doen, vanwege de macro-economische onzekerheid en de zwakte bij geheugenklanten.

Bron: Belga

Partner Content