ASML op schema voor recordomzet in 2010

Chipmachinefabrikant ASML ligt op schema om in 2010 een recordomzet te halen van meer dan 3,8 miljard euro. Dat maakte het Nederlandse bedrijf bekend bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers. De nettowinst verdubbelde in het eerste kwartaal ten opzichte van het kwartaal daarvoor van 50 tot 107 miljoen euro. De omzet steeg in deze periode tot 742 miljoen euro, ruim boven de eigen verwachting van 700 miljoen. Het aantal orders, een belangrijke indicator voor toekomstige inkomsten van ASML, lag met 50 machines ruim boven de analistenverwachting van 43. Hiervan lag het aantal bestelde nieuwe machines met 33 stuks daarentegen iets lager dan verwacht.

Chipmachinefabrikant ASML ligt op schema om in 2010 een recordomzet te halen van meer dan 3,8 miljard euro. Dat maakte het Nederlandse bedrijf bekend bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers.

De nettowinst verdubbelde in het eerste kwartaal ten opzichte van het kwartaal daarvoor van 50 tot 107 miljoen euro. De omzet steeg in deze periode tot 742 miljoen euro, ruim boven de eigen verwachting van 700 miljoen.

Het aantal orders, een belangrijke indicator voor toekomstige inkomsten van ASML, lag met 50 machines ruim boven de analistenverwachting van 43. Hiervan lag het aantal bestelde nieuwe machines met 33 stuks daarentegen iets lager dan verwacht.

De waarde van de orders in het eerste kwartaal was daarom met 1 miljard euro ongeveer gelijk aan de analistenverwachting. In het tweede kwartaal verwacht ASML ongeveer voor een zelfde bedrag aan orders binnen te slepen. ASML schroefde de omzetverwachting voor het tweede kwartaal met 50 miljoen euro op tot 1 miljard euro.

De situatie voor ASML staat in groot contrast met dezelfde periode een jaar geleden, toen het bedrijf een dieptepunt bereikte door de crisis. De chipmachinemaker haalde toen maar acht orders binnen, waarvan vier nieuwe. Het verlies lag toen op 117 miljoen euro.

“De cijfers bevestigen dat de chipindustrie zich momenteel bevindt in een groeicurve”, verklaarde topman Eric Meurice. De klanten van ASML profiteren van een sterke vraag naar onder meer smartphones en pc’s.

Bron: Belga/ANP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content