ASML praat ook met Samsung en TSMC

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

TSMC overweegt instap in ‘customer co-investment program.

De overeenkomst tussen Intel en ASML, waarbij de chipproducent meer dan 3 miljard euro investeert in de bouwer van belichtingsapparatuur, wordt door de analisten als een knappe zet gezien.

In het bijzonder ASML verzekert zich zo van kapitaal voor de financiering van het onderzoek naar productiesystemen voor 450mm siliciumschijven en extreem UV-belichting, zodat het niet zoals vroeger die eerst zelf de volledig kostprijs moet dragen. Nu zal die kostprijs worden gedeeld door de bouwers van de productiesystemen en de chipproducenten zelf.

Voor Intel zit het voordeel in een mogelijks vervroegde overstap naar 450mm schijven, wat ca. 2 miljard dollar per jaar aan productiekosten zou kunnen besparen, ten opzichte van de huidige 300mm productie. “De overstap naar een ander schijfformaat resulteerde traditioneel in een ‘die’-kostenverlaging van 30 tot 40 procent, aldus Intel-coo Brian Krzanich, en “hoe sneller we dit kunnen doen, hoe sneller we van de productiviteitsverbeteringen kunnen genieten.”

ASML praat ook met andere chipproducenten als Samsung Electronics en het Taiwanees TSMC, over hun mogelijke interesse om de overblijvende 10 procent aandelen in het kader van het ‘customer co-investment program’ te kopen. TSMC zou een dergelijke overeenkomst al overwegen.

De aandelen van ASML klommen stevig na de aankondiging, terwijl de aandelen van concurrent Nikon daalden. Algemeen wordt immers de overeenkomst met Intel gezien als een sterke band met een belangrijke klant.

ASML zou naar verluidt van plan zijn 1.200 bijkomende ingenieurs aan te werven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content