ASML versnelt terwijl Intel en IBM klappen krijgen

Pieterjan Van Leemputten

Intel lijdt onder de zwakke pc-markt en ook IBM ziet zijn winst zakken. Maar de Nederlandse chipmachinemaker ASML herpakt zich van eerder dit jaar.

Intel lijdt onder de zwakke pc-markt en ook IBM ziet zijn winst zakken. Maar de Nederlandse chipmachinemaker ASML herpakt zich van eerder dit jaar.

Intel ziet zijn omzet in het tweede kwartaal met vijf procent dalen op jaarbasis, van 13,5 miljard dollar (10,2 miljard euro) naar 12,8 miljard dollar (9,8 miljoen euro). de nettowinst zakt tot 2 miljard dollar (-29%, 1,5 miljard euro). De eerder voorspelde lichte omzetgroei voor 2013 wordt een nulgroei.

ASML

De resultaten staan in contrast met wat ASML neerzet. De maker van chipmachines haalt een omzet van 1,187 miljard euro ten opzichte van 892 miljoen euro in het vorige kwartaal. Wel zit daar voortaan de overname van Cymer in. Zonder zou de omzet 1,155 miljard euro bedragen.

Het Nederlandse bedrijf zet tegelijk een nettowinst van 239 miljoen euro neer (96 miljoen euro vorig kwartaal) en verhoogt zijn verwachtingen voor de jaaromzet naar vijf miljard euro. Drie maanden terug hield Asml het op 4,73 miljard euro. Toen zakte de omzet en nettowinst nog.

IBM

IBM ziet zijn nettowinst intussen dalen van 3,88 miljard dollar (2,95 miljard euro) naar 3,2 miljard dollar (2,44 miljard euro of -17%). De omzet daalt met 3,3 procent tot 24,9 miljard dollar of 18,96 miljard euro. Wel zou dit zonder valutawijzigingen maar één procent dalen. Op jaarbasis verwacht het bedrijf wel groei. Zo stelt het zijn verwachtingen voor 2013 bij van 16,70 dollar per aandeel naar 16,90 dollar per aandeel.

Pc’s Vs tablets en smartphones

De verschillen tussen chipgigant Intel en chipmachinemaker Asml tonen aan dat de markt verschuift. Intel verlegt (zoals eerder al gezegd) zijn prioriteit naar het ontwikkelen van chips voor mobiele toestellen, wat het moet doen nu de pc-markt blijft slabakken. Vandaag haalt het bedrijf 8,1 miljard dollar (van de 12,8 miljard dollar) uit pc-processors. Intussen lijkt Asml net te profiteren van die marktverandering. Meer mobiele toestellen betekent immers meer nood aan machines om chips voor die toestellen te maken.

Intel heeft zich te lang vastgehouden aan prestaties, waar concurrenten als ARM eerder op stroomzuinigheid inspelen. Met de revolutie aan kleine en lichte toestellen, waar harde rekenkracht geen absolute vereiste is, moet Intel opnieuw zijn plaats in de markt zoeken. Intel-ceo Brian Krzanich hoopt op meer bestellingen van gsm- en tabletmakers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content