Astrid bijna klaar met aanbesteding 3G

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het communicatienetwerk van de hulpdiensten op basis van de Tetra-technologie, wordt aangevuld met mobiele 3G-communicatie van commerciële operatoren.

Astrid wil dat doen via een mvno-constructie, zoals Data News in maart van vorig jaar al schreef. Toen klonk nog de hoop om begin 2013 de dienst operationeel te krijgen.

“De aanbesteding is gepland voor dit voorjaar. Verschillende kandidaten hebben eind 2012 een voorstel ingediend”, zegt Christian Mouraux (product management en market intelligence manager van Astrid) nu in het eigen informatiemagazine Switch.

Zoals bekend is een van de speciale eisen dat de simkaarten netwerkoverschrijdend zullen zijn. Op plaatsen waar er minder dekking is, moet de datatoepassing dan automatisch overschakelen naar een netwerk dat op die plaats een betere dekking biedt. In de loop van dit jaar wil Astrid de 3G-dienst voor de hulp- en veiligheidsdiensten lanceren.

Toch maakt Christian Mouraux duidelijk dat op langere termijn een andere oplossing nodig is. “Voor kritieke toepassingen moet er altijd voldoende dekking zijn, zelfs in de meest onverwachte situaties. Ons eigen Tetra-netwerk zal waarschijnlijk evolueren in de richting van een LTE-netwerk. Een mvno is een ideale tijdelijke oplossing”, aldus Mouraux. Op Europees niveau doet de sector inspanningen om meer frequenties te krijgen, maar dat kan volgens Astrid nog wel een tiental jaar duren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content