Astrid-gebruikers ontstemd over tariefverhoging

Astrid, het digitale draadloze netwerk voor politie-, brandweer- en andere hulpdiensten, wil zijn abonnementstarieven met bijna een kwart optrekken. Dat is niet naar de zin van een aantal politiediensten.

Astrid, het digitale draadloze netwerk voor politie-, brandweer- en andere hulpdiensten, wil zijn abonnementstarieven met bijna een kwart optrekken. Dat is niet naar de zin van een aantal politiediensten.

De raad van bestuur van Astrid heeft eind juni de verhoging goedgekeurd. Een maandabonnement zal voortaan geen 24 maar 29 euro kosten. De nieuwe tarieven moeten wel nog goedgekeurd worden door binnenlandse zaken, vooralsnog geleid door minister Patrick Dewael. Wanneer dat precies zal gebeuren is nog niet duidelijk. Een aantal gebruikers is niet te spreken over de prijsverhoging.

Burgemeester Bernard Clerfayt van Schaarbeek bond vrijdag in Le Soir de kat de bel aan en fulmineerde tegen de nieuwe tarieven. Schaarbeek telt 750 gebruikers, alles samen goed voor een ‘Astrid-budget’ van 270.000 euro. De verhoging zou een bijkomende 70.000 euro kosten. Ook de politie van Luik verzet zich tegen de plannen van Astrid. Bernard Clerfayt vindt ook dat de dekking in het Brusselse te wensen overlaat en dat bellen in gebouwen vaak niet lukt. Brussel telt in de zes politiezones 4.200 Astrid-toestellen, op een totaal van 33.000 apparaten in België.

Bij Astrid weerlegt men de aantijgingen over een slechte dekking, al geeft de woordvoerder wel toe dat het technisch niet mogelijk is om in alle gebouwen dezelfde draadloze kwaliteit te garanderen. De tariefverhoging komt er omdat het aantal zendmasten uitgebreid wordt met 80 nieuwe antennes, verspreid over heel het land. Astrid telt vandaag 430 zendmasten. De installatie van de nieuwe antennes moet in de loop van volgend jaar rond zijn. “Astrid werkt tegen kostprijs. De tariefverhoging is dus het gevolg van een betere dekking,” aldus de woordvoerder.

Het contract voor Astrid werd destijds in de wacht gesleept door het consortium van Nokia, Telindus en Kreutler. De gespecialiseerde afdeling van Nokia is twee jaar geleden overgenomen door het Franse EADS.

Partner Content