Astrid werkt aan geolocalisatie

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Astrid, het radiocommunicatienetwerk voor de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten, is van plan om geolocalisatiediensten aan te bieden. Het gaat dan om diensten rond de positiebepaling van elke agent of brandweerman die een Tetra-radio bij zich heeft. De meeste moderne Tetra-radio’s die door Astrid gevalideerd zijn voor gebruik op het netwerk, ondersteunen al het Location Information Protocol (LIP) en de Tetra Enhanced Data Services (TEDS) standaard. “Maar wij hebben de taak om die grote hoeveelheid locatiegegevens te verwerken en te centraliseren”, legt Marc De Buyser, algemeen directeur van Astrid uit.

Astrid, het radiocommunicatienetwerk voor de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten, is van plan om geolocalisatiediensten aan te bieden. Het gaat dan om diensten rond de positiebepaling van elke agent of brandweerman die een Tetra-radio bij zich heeft.

De meeste moderne Tetra-radio’s die door Astrid gevalideerd zijn voor gebruik op het netwerk, ondersteunen al het Location Information Protocol (LIP) en de Tetra Enhanced Data Services (TEDS) standaard.

“Maar wij hebben de taak om die grote hoeveelheid locatiegegevens te verwerken en te centraliseren”, legt Marc De Buyser, algemeen directeur van Astrid uit. De Tetra-operator heeft daartoe een aanbesteding uitgeschreven waarbij het een gecentraliseerde server wil aanschaffen die toegespitst is op geolocalisatiediensten en die volledig geïntegreerd wordt in het Astrid-netwerk. Naast LIP moet ook het OMA-MLP protocol ondersteund zijn om datauitwisseling met derde-partij-toepassingen toe te laten.

Op de afgelopen ‘Astrid User Days’ was het duidelijk dat heel wat van de standhouders zich nu specifiek op localisatiediensten toespitsen. “Geolocalisatie heeft bij ons de hoogste prioriteit van implementatie, omdat er heel wat operationele nood aan is.

Onze gebruikers willen weten waar anderen zich bevinden”, zegt Marc De Buyser. Binnen zes à 12 maand hoopt De Buyser klaar te zijn met het nieuwe platform. Ondertussen zouden er al heel wat pilots rond locatiegebaseerde diensten opgestart zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content