AT&T betaalt 39 miljard dollar voor T-Mobile USA

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Duitse telecomoperator Deutsche Telekom verkoopt zijn Amerikaanse filiaal T-Mobile USA aan sectorgenoot AT&T voor 39 miljard dollar (27,6 miljard euro). Deutsche Telekom ontvangt ongeveer 25 miljard dollar in contanten en nog eens 8 procent van de aandelen van AT&T, goed voor 14 miljard dollar. Als de overname wordt goedgekeurd door de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wordt AT&T veruit de grootste telecomspeler van de VS. Het krijgt er 34 miljoen klanten bij en klokt zo in totaal af op ongeveer 130 miljoen. Verizon Wireless heeft vandaag zo’n 102 miljoen klanten. Maar het gaat AT&T niet alleen over klanten, maar ook over spectrum

De Duitse telecomoperator Deutsche Telekom verkoopt zijn Amerikaanse filiaal T-Mobile USA aan sectorgenoot AT&T voor 39 miljard dollar (27,6 miljard euro). Deutsche Telekom ontvangt ongeveer 25 miljard dollar in contanten en nog eens 8 procent van de aandelen van AT&T, goed voor 14 miljard dollar.

Als de overname wordt goedgekeurd door de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wordt AT&T veruit de grootste telecomspeler van de VS. Het krijgt er 34 miljoen klanten bij en klokt zo in totaal af op ongeveer 130 miljoen. Verizon Wireless heeft vandaag zo’n 102 miljoen klanten. Maar het gaat AT&T niet alleen over klanten, maar ook over spectrum. Het bedrijf kan zo de ‘opstoppingen’ op het eigen netwerk oplossen. Met de deal zegt het bedrijf bovendien tot 95 procent van de Amerikaanse bevolking 4g-dekking (lte-technologie) te zullen kunnen geven. Voordien was het plan tot 80 procent te geraken.

Sprint, de derde grootste mobiele speler in de VS, zou ook geaasd hebben op T-Mobile. Maar technologisch lijkt deze overeenkomst wel evidenter: Verizon en Sprint werken in hun netwerk namelijk met cdma-technologie, AT&T en T-Mobile met gsm en umts.

Deutsche Telekom wil zo’n 13 miljoen euro gebruiken om de schuldgraad van het bedrijf te verminderen. Vijf miljoen euro zal ook dienen om eigen aandelen in te kopen.

De overname zou in de eerste helft van 2012 worden afgerond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content