AT&T heeft oogje op Vodafone: Wie volgt?

Het Amerikaanse AT&T bekijkt een overname van de Britse operator Vodafone, meldt Bloomberg. De combinatie zou een gigant creëren met meer dan 500 miljoen mobiele abonnees.

Volgens zijn anonieme bronnen van Bloomberg bereidt AT&T een overname van Vodafone Group voor.

Oorspronkelijk zou dat een deal worden waarbij Verizon, AT&T en America Movil elk een deel van Vodafone zouden inpalmen. Verizon bedankte echter voor dat voorstel en kocht alleen de participatie van Vodafone in zijn filiaal Verizon Wireless uit. Die deal moet in het eerste kwartaal van 2014 rond zijn.

AT&T blijft echter voortwerken aan zijn overnameplannen voor Vodafone, schrijft Bloomberg. Samen zouden ze een groep vormen met meer dan 500 miljoen mobiele abonnees en een beurswaarde van meer dan 185 miljard euro. Dat zou hen een sterke onderhandelingspositie geven tegenover Apple bij de aankoop van toestellen of tegenover Google in mobiele advertenties.

Vodafone opsplitsen

Volgens Bloomberg zou AT&T echter alleen de Europese activiteiten van Vodafone houden en de Afrikaanse en Indiase activiteiten verkopen of onderbrengen in een joint venture met andere partijen. Opnieuw duikt dan de naam van het Mexicaanse America Movil op, waarin AT&T al 9 procent heeft, of van Orange, dat grote belangen heeft in Afrika.

De baas van Vodafone, Vittorio Colao, zou niet afwijzend staan tegenover een deal, meent Bloomberg op basis van een van zijn bronnen. Vodafone zit nochtans op miljarden euro’s cash, zelfs zonder de 84 miljard dollar (nu 62 miljard euro) die het netto voor zijn aandeelhouders overhoudt aan de verkoop van zijn participatie in Verizon Wireless. Het is ook zelf bezig met acquisities. In Duitsland kocht Vodafone recent Kabel Deutschland om in Duitsland ook internet en tv aan te kunnen bieden.

Voor er van een overname sprake kan zijn, moet de verkoop van de Vodafone-participatie in Verizon Wireless rond zijn.

Als de Vodafone-deal niet doorgaat, kan AT&T zich altijd nog wagen aan een overname van de Britse mobiele operator EE, een joint venture tussen Orange en Deutsche Telekom, suggereert Bloomberg.
Geen enkele partij bevestigde de speculaties.

Wie biedt meer?

In juni schreef El Mundo dat AT&T 70 miljard dollar (nu 52 miljard euro) had willen bieden voor de Spaans-Latijns-Amerikaanse operator Telefonica. Ook daar had America Movil een rol kunnen spelen, speculeerde Bloomberg toen. De Spaanse regering schoot het plan meteen af.

Eind oktober schreef de Franse publicatie Le Journal du Dimanche dan weer over plannen van het Franse Orange en het Duitse Deutsche Telekom om nauwer samen te werken, onder meer om de Nederlandse operator KPN over te nemen, waarin America Movil ongeveer 30 procent aanhoudt.

Geruchten over overnames in de telecomsector zijn aan de orde van de dag omdat de Amerikaanse operatoren door de hoge tarieven in eigen land hoge winsten maken, terwijl hun Europese tegenspelers relatief goedkoop zijn. Tegelijk stuurt EU Commissaris Neelie Kroes aan op een ééngemaakte Europese telecommarkt. Daarin wil ze een veel soepeler regulering, wat grote spelers zal bevoordelen. (YB)

Partner Content