Australië bouwt eerste hybride energiepark

© .

In Australië begint de bouw van een hybride hernieuwbare-energiepark. Zon, wind en een batterij zullen samen stroom leveren aan het elektriciteitsnetwerk, een wereldprimeur.

Het Kennedy Energy Park in de oostelijke deelstaat Queensland combineert twaalf windmolens van het Deense Vesta met een resem zonnepanelen. De geproduceerde wind- en zonne-energie kan vervolgens worden opgeslagen in een lithiumbatterij van Tesla. Die kan 2 megawatt leveren, wat weinig is in vergelijking met de batterij van 100 megawatt die Tesla elders in Australië wil bouwen.

Het unieke aan dit energiepark is echter dat de drie bronnen samen energie leveren aan het Australische elektriciteitsnet, via één aansluitingspunt. Omdat de batterij de pieken en dalen in de productie opvangt, blijven de schommelingen in de levering beperkt. Het gaat om het eerste dergelijke energiepark wereldwijd.

Ideale combinatie

Kennedy Energy Park wordt gebouwd in het dorpje Hughenden, in landbouwgebied. De zon schijnt er vaak en ’s avonds begint het te waaien, een ideale combinatie, zegt Roger Price, directeur van Windlab, het bedrijf dat het park bouwt en zal beheren.

“Windgeneratie kan in Queensland vooral in de late namiddag, avond en nacht”, zegt Price. “Het is ideaal om daar dan grote hoeveelheden zonnegeneratie aan te koppelen. Dat vermindert de nood aan opslag en andere piekcapaciteit op het netwerk.”

Windlab heeft de financiering nu helemaal rond en kondigt aan de werken te zullen starten. De bouw zal een jaar duren. Eind volgend jaar moet Kennedy Energy Park volledig operationeel zijn. Het zal dan jaarlijks 210.000 megawattuur elektriciteit produceren, genoeg om 35.000 gezinnen van stroom te voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content