Australië overlegt met Facebook na nieuwsblokkade

© belga

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft vrijdag overlegd met de Australische regering. Die heeft laten weten niet te willen terugkomen op het wetsvoorstel dat heeft geleid tot een nieuwsblokkade op Facebook voor Australiërs.

Er wordt komend weekend verder gepraat, schreef minister van Financiën Josh Frydenberg op Twitter.

Het conflict met Facebook heeft in Australië geleid tot grote verontwaardiging. De circa 17 miljoen Australische gebruikers kunnen sinds donderdag geen links naar nieuwsartikelen meer delen. Ze kunnen ook geen nieuws bekijken. Facebook reageerde op die manier op een wetsvoorstel dat het bedrijf en Google zou verplichten om voortaan te betalen voor het delen van nieuwscontent. Minister Frydenberg had al aangekondigd dat hij zijn ongenoegen duidelijk zou maken in het gesprek met Zuckerberg.

‘We hebben gesproken over de openstaande kwesties en spraken af dat onze teams daar meteen aan gaan werken’, schreef de Australiër later op berichtensite Twitter. Het Australische wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het parlement. Dat gebeurt naar verwachting volgende week. In het voorstel staat dat de techbedrijven een vergoeding moeten afspreken met mediabedrijven. Als het niet lukt om het eens te worden over prijsafspraken voor het delen van nieuws, kan een arbitragecommissie van de overheid de knoop doorhakken. ‘De ogen van de wereld zijn op ons gericht’, zei Frydenberg op televisie. ‘Want anderen hebben gefaald waar wij nu proberen te slagen.’

Facebook benadrukte zelf met tegenzin te hebben ingegrepen. Het zou ‘onterecht worden gestraft’ met die nieuwe wetgeving. Het bedrijf betoogt dat de huidige relatie al heel gunstig uitpakt voor media. ‘Uitgevers plaatsen vrijwillig nieuws op Facebook. Zo kunnen ze meer abonnementen verkopen, een groter publiek bereiken en meer advertentie-inkomsten genereren’, meldde het bedrijf eerder. Dat is volgens Facebook niet te vergelijken met de manier waarop nieuws wordt verspreid via Google.

Ook op andere plaatsen in de wereld wordt gewerkt aan vergelijkbare wetgeving. In Canada zei verantwoordelijk minister Steven Guilbeault dat zijn land overweegt het Australische model over te nemen. ‘Ik vermoed dat er straks vijf, tien of vijftien landen zijn die vergelijkbare regels aannemen’, zei hij. ‘Gaat Facebook de relatie verbreken met Duitsland? Met Frankrijk?’

Partner Content