Australisch parlement keurt omstreden mediawet goed
Het Australische parlement heeft een omstreden mediawet goedgekeurd die digitale platformen verplicht om nieuwsmedia te betalen voor nieuwscontent die via de platformen wordt verspreid. De geamendeerde wet passeerde zoals verwacht met weinig tegenstand door het Australische parlement.
Facebook en Google, tegen wie de wet met name is gericht, hebben inmiddels overeenkomsten gesloten met meerdere Australische mediaorganisaties om te voorkomen dat zij onder strengere regels verplicht moeten gaan onderhandelen met de uitgevers. Volgens de Australische regering moet de wet verzekeren dat nieuwsorganisaties ‘eerlijk worden vergoed voor de kopij die zij genereren, waarmee het publieke belang in journalistiek in Australië mede wordt behouden’.
Vorige week liep een ruzie tussen Facebook en Australië over het voorstel nog hoog op toen Facebook het gebruikers in het land onmogelijk maakte om nog nieuws te lezen of te delen via het platform. Facebook besloot de blokkade weer terug te draaien nadat de regering in Canberra aanpassingen van het wetsvoorstel had beloofd.
Volgens de BBC zorgen deze aanpassingen er nu voor dat enkele onderdelen van de wet niet van toepassing zullen zijn op Google en Facebook.
Maar zowel Google als Facebook, aldus nog de BBC, hebben toegezegd grote sommen te betalen aan Australische uitgevers (lees ook en vooral: aan Rupert Murdoch en diens mediabedrijf News Corp).
Algemeen wordt ook de vraag gesteld of andere landen het Australische voorbeeld zullen volgen.