Autoconcern Stellantis wil miljarden verdienen met software

© Getty Images

Stellantis, het moederbedrijf van merken als Opel, Fiat, Citroën en Peugeot, heeft plannen om miljarden aan extra inkomsten te gaan verdienen met software voor auto’s. Het concern werkt daarbij samen met technologieconcern Foxconn, BMW en Google-dochter Waymo. Het is de bedoeling dat de softwarediensten tegen het einde van dit decennium jaarlijks 20 miljard euro aan omzet gaan opleveren.

Het gaat bijvoorbeeld om software voor zelfrijdende en slimme auto’s, elektrisch aangedreven voertuigen, navigatiesystemen en andere diensten voor automobilisten. In 2030 zouden zo’n 34 miljoen auto’s van Stellantis uitgerust moeten zijn met softwareproducten waarmee via abonnementen geld verdiend kan worden. Dat zijn er nu nog circa 12 miljoen.

Eigen computerchips

Stellantis gaat daarnaast meer software-ingenieurs opleiden. Dat moeten er 4.500 worden in 2024. Het bedrijf trekt in de periode tot en met 2025 in totaal 30 miljard euro uit voor technologie voor elektrische auto’s en softwareproducten.

Ook gaat Stellantis met het Taiwanese Foxconn een samenwerking aan voor het ontwerpen en produceren van eigen computerchips. Die moeten vanaf 2024 worden geïnstalleerd in de auto’s van Stellantis en zullen ook worden aangeboden aan andere autoconstructeurs. Volgens het concern zal deze samenwerking meer stabiliteit brengen bij de toelevering van halfgeleiders. In de wereldwijde autosector is er momenteel een nijpend tekort aan chips.

Partner Content