Autofabrikanten nemen verantwoordelijkheid bij ongelukken met zelfrijdende auto’s

© BELGA
Wim Kopinga Freelance journalist

Google, Mercedes en Volvo nemen allemaal de verantwoordelijkheid als er ongelukken plaatsvinden met hun zelfrijdende auto’s. Dit hebben de bedrijven alledrie laten weten.

Over zelfrijdende auto’s wordt al lang gesproken. Maar telkens als het onderwerp op tafel komt, is er de vraag wie er verantwoordelijk is bij een ongeluk. De inzittende kan er namelijk weinig aan doen als er iets gebeurt. Hij is geen chauffeur, maar passagier.

Daarom hebben Google, Mercedes en Volvo zich nu uitgesproken. De twee autofabrikanten én Google nemen de verantwoordelijkheid op zich.

Volvo sloot zich als laatst aan bij het rijtje. Volvo-ceo Håkan Samuelsson zegt vandaag in een persbericht de verantwoordelijkheid te nemen bij ongelukken. Eerder hadden Google en Mercedes dit al aangegeven in het tv-programma 60 minutes.

Minder ongelukken

De fabrikanten zien dat zelfrijdende auto’s veel minder ongelukken maken. Of zelfs geen ongelukken, want de zelfrijdende auto van Google heeft er bijvoorbeeld al tal van kilometers opzitten, maar is nog nooit de schuldige geweest bij een ongeluk. Er zijn wel aanrijdingen geweest, maar daarbij ging het altijd om een menselijke fout.

Universele regelgeving

Volvo pleit voor universele regelgeving omtrent zelfrijdende auto’s in de Verenigde Staten. Momenteel is die per staat verschillend, waardoor zelfrijdende auto’s niet overal goed getest mogen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content