Autoleasemaatschappij LeasePlan profiteert van het chiptekort

© Leaseplan

De Nederlandse autoleasemaatschappij LeasePlan heeft in het tweede kwartaal flink kunnen profiteren van het chiptekort. Doordat de autosector wereldwijd moeite heeft met leveren, kreeg de maatschappij goede prijzen voor tweedehandswagens.

LeasePlan verkocht in het tweede kwartaal ruim 75.000 auto’s, tegen bijna 58.000 in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent naar meer dan 2,4 miljard euro. Het orderboekje van Leaseplan heeft nog nooit zo vol gezeten. De vloot van het leasebedrijf groeide in het tweede kwartaal met 1,6 procent naar 1,9 miljoen voertuigen.

De autoleasemaatschappij sloot het kwartaal af met een winst van 174 miljoen euro. Dat is op jaarbasis een verdubbeling. Het beeld is iets vertekend doordat het bedrijf in het tweede kwartaal van vorig jaar nog wel kampte met tegenvallers. Zo waren de winkels in de maanden april en mei 2020 gesloten wegens lockdownmaatregelen om coronabesmettingen te voorkomen.

CarNext-platform

LeasePlan bevestigt ook dat het zijn CarNext-platform voor de verkoop van tweedehandwagens op eigen benen heeft gezet. De occasiemarktplaats heeft 400 miljoen euro aan investeringen opgehaald om door te groeien. CarNext is ook in België actief, online en met showrooms in Aartselaar en Luik.

‘CarNext heeft een volledig digitaal bedrijfsmodel opgebouwd en beschikt over de technologie, de infrastructuur en de auto’s die nodig zijn om de Europese markt voor gebruikte auto’s van 400 miljard euro te ontwrichten’, zegt topman Tex Gunning van LeasePlan. CarNext heeft een overeenkomst met LeasePlan en mag ‘voor de lange termijn’ de tweedehandsauto’s van de leasemaatschappij verkopen.

Partner Content