Awingu en Samsung maken kantoortoepassingen beschikbaar op tablet

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Belgische start-up Awingu en Samsung slaan de handen in elkaar en begeven zich samen op de markt. Dankzij het ‘Smart Global Office’-platform van Awingu kunnen bedrijven hun kantoortoepassingen beschikbaar maken op mobiele toestellen.

De Belgische start-up Awingu en Samsung slaan de handen in elkaar en begeven zich samen op de markt. Dankzij het ‘Smart Global Office’-platform van Awingu kunnen bedrijven hun kantoortoepassingen beschikbaar maken op mobiele toestellen zoals tablets en smartphones.

De BYOD-trend heeft de interesse in methodes om de desktop te virtualiseren in een stroomversnelling gebracht. De vraag om op eender welk toestel te kunnen werken, los van een besturingssysteem, klinkt steeds nadrukkelijker.

Het virtuele platform van Awingu kan alvast zowat alle bedrijfsapplicaties (Word, Excel, maar ook legacy-toepassingen tot zelfs native AS/400 applicaties) via een webbrowser laten werken op tablets en op smartphones. Enige voorwaarde is dat de gebruikte webbrowser HTLM 5 ondersteunt.

“Het grote verschil met de toepassingen van bekende concurrenten zoals Citrix en VMware is dat je met Awingu niets hoeft te installeren op de toestellen”, geeft ceo Walter Van Uytven van Awingu een woordje uitleg. “Er is geen lokale agent nodig, noch een VPN.”

De virtuele SGO-server van Awingu maakt een verbinding met de authenticatieserver van de klant, met de applicatieservers en met de fileservers. Daarbij moet er niets veranderd worden in de backend.

De beheerder krijgt inzichten in het gebruik van de bedrijfsapps, kan bepalen in welke mate de werknemers toegang krijgen tot een toepassing, en sessies van legacy-apps kunnen zelfs gedeeld worden met derden zodat je à la Google Docs met meerdere personen aan één document kan werken. Smart Global Office werkt uiteraard over wifi, maar zou ook vlotjes draaien over 3G.

Awingu werkt voor 100 procent via partners, in de meeste gevallen integratoren zoals SAIT, Econocom, Belgacom, maar ook kleinere spelers die vooral mikken op de kmo-markt, zoals Accel Computer Service en Intercare. De prijs voor de SMO-diensten schommelen rond de 10 euro per gebruiker per maand (na de initiële aankoop).

Android

Voortaan is dus ook Samsung een partner van Awingu. Samsung zal het platform van Van Uytven en co. aanprijzen als interessante business-oplossing voor bedrijven die tablets willen inzetten, en Awingu zal op zijn beurt de tablets en de smartphones van de Koreaanse elektronicagigant gebruiken en aanprijzen tijdens showcases.

“Dit strategische partnership is interessant voor ons omdat wij met de hulp van Awingu de kanttekeningen uit de bedrijfswereld tegen Android kunnen weerleggen”, vertelt marketing manager tablets van Samsung Belgium Stef Sleurs.

“Immers: Smart Global Office is wél veilig, en je kan via dat platform wel degelijk je legacy-apps beschikbaar maken via Android. De combinatie Awingu/Samsung-tablet vormt dus een prima alternatief voor de klassieke laptop. Dat is niet onbelangrijk in een krimpende pc-markt waar Android alsmaar blijft groeien.”

Directeur van de stafdienst ICT Shared Services bij Fedict, Yves Van der Auwera, doet Awingu alvast af als een interessante en een veilige oplossing. “Groot voordeel is dat er niets bewaard wordt op de toestellen zelf”, klinkt het. Fedict heeft Smart Global Office getest, en wil het platform inzetten bij de overheid.

Bij de politiezone van Knokke-Heist loopt er momenteel een pilot bij een 20-tal mensen, en it-verantwoordelijke Dimitri Leferme is behoorlijk enthousiast. “We hebben de software beschikbaar gemaakt voor onze burgemeester en voor enkele schepenen, en het klopt dat zowat al onze software op deze manier beschikbaar kan worden gemaakt”, klinkt het nog.

Momenteel telt Awingu een 50-tal klanten in ons land. Recent kon de start-up nog een kapitaalinjectie van 2 miljoen euro optekenen. Er is al een verkoopvestiging in de VS, en het is sowieso de bedoeling om snel internationaal te gaan met de toepassing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content