B.Lite plant 4G in Brussel in het najaar

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

B.Lite – dat in april vorig jaar het Belgische Clearwire kocht – wil een quadruple play aanbod op basis van 4G commercialiseren. De ambitie blijft om de eerste 4G-aanbieder in Brussel te worden, al gaat het wel om de TD-LTE variant waarmee smartphones tot nu toe nog niet compatibel zijn.

B.Lite – het bedrijf van telecomondernemer Max Heilbron – zet door met zijn plannen om 4G op basis van TD-LTE aan te bieden. “Gezien de huidige stralingsnorm zijn wij de enige speler die 4G nu al kunnen aanbieden, dat voordeel moeten we uitspelen”, zegt Heilbron die de pers donderdag een demo gaf van de 4G-testopstelling in Elsene . “Tegen september hoop ik de eerste antennes klaar te hebben, om dan voor het eind van het jaar een commercieel aanbod te lanceren”, zegt Heilbron. Maar was het originele opzet niet om al eind 2012 een 4G-aanbod in Brussel te bieden? “Ja, ik was er klaar voor. Maar de leverancier bleek dat niet te zijn”, aldus Heilbron.

Vers kapitaal nodig

Veel details over het uiteindelijke commerciële aanbod, kon Heilbron echter nog niet kwijt. “Eerst starten we met een roadshow om de nodige fondsen rond te krijgen voor de aankoop van de hardware (TD-LTE infrastructuur van het Engels-Israëlisch bedrijf Airspan Networks). Enkele VC’s hebben zich overigens al geëngageerd. Van zodra de financiering rond is, kunnen we snel met de roll-out beginnen”, maakt Heilbron zich sterk. Hoeveel geld precies nodig is om bijvoorbeeld de hele binnenstad van Brussel van 4G te voorzien, wou Heilbron niet kwijt.

Die roll-out wordt dus een quadruple play aanbod op basis van 4G. B.Lite levert de klanten daarbij een modem van Huawei die dubbelt als router. Telefonie komt van 3Starsnet – het voip-bedrijf van Heilbron – terwijl voor televisie een beroep gedaan zal worden op de Bhaalu-box van Right Brain Interface. “4G is de snelweg, maar je hebt ook een wagen nodig: dus gaan we ook diensten aanbieden zoals Bhaalu”, zegt Heilbron. Wat de snelweg betreft, zouden klanten surfsnelheden tot 60 Mbit/s mogen verwachten. Voor de mobiele telefoniediensten zegt B.Lite in gesprek te zijn met operatoren om een ‘full mvno’-overeenkomst te sluiten: een constructie zoals Telenet het mobiele netwerk van Mobistar gebruikt.

Wat het uiteindelijke prijskaartje wordt van dat alles, is echter nog een groot vraagteken, al belooft B.Lite nu al “competitieve prijzen”.

Nog niet voor smartphones

Technisch gebruikt B.Lite het 3,5 Ghz spectrum: een technologie-onafhankelijke licentie die het samen met Clearwire overnam. Momenteel telt Clearwire volgens Heilbron nog zo’n 12.000 wimax-klanten, voornamelijk in het Brusselse. Die zullen van zodra dat mogelijk is ‘gemigreerd’ worden naar 4G. Bestaande wimax-masten zouden makkelijk omgevormd kunnen worden tot TD LTE-masten. “Meestal moeten we daarvoor ook enkel de milieuvergunning vernieuwen, wat vrij snel gaat”, klinkt het.

Toch is er een belangrijke ‘maar’. Op dit ogenblik is er in België nog geen enkele smartphone of tablet beschikbaar die de TD-LTE technologie kan benutten. “We verwachten dat die ‘multiband’-toestellen er zullen komen tegen het einde van het jaar. Op dat moment zal je dus ook met een 4G-smartphone kunnen gebruik maken van ons netwerk.”

Na Brussel zes andere steden

Wel zouden er naast de modem van Huawei binnenkort ook usb-dongles en routers beschikbaar komen van bijvoorbeeld ZTE, Greenpacket of Gemtek. Met zo’n usb-stick zou je alvast bepaalde tablets of laptops van mobiele breedband van B.Lite kunnen voorzien. Na Brussel komen zes andere steden aan de beurt: steden als Gent, Leuven en Aalst waar het voormalige Clearwire al antennesites uitbaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content