Baby fotofun voor babywelzijn

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Via digitale ‘fotofun’ kunnen ouders het welzijn van hun kleine spruit beter opvolgen.

Via digitale ‘fotofun’ kunnen ouders het welzijn van hun kleine spruit beter opvolgen.

De eerste levensjaren van een kind zijn één lange ketting van ‘voor het eerst’-momenten die cruciale schakels vormen in een normale ontwikkeling. Hoe sneller eventuele afwijkingen worden geconstateerd, kan er ook remediërend worden opgetreden om erger te voorkomen. Helaas hebben de fiere ouders niet altijd oog voor het bijhouden van gegevens waarmee de babycontrole en kinderartsen eventuele problemen kunnen opsporen.

Aan de University of Washington hebben Julie Kientz en haar medewerkers hiervoor ‘Baby Steps’ ontwikkeld, een systeem dat het nuttige aan het aangename paart. Concreet is het een omgeving waarmee ouders die grootse momenten van hun kind kunnen vastleggen – video, foto’s etc – en vervolgens verwerken tot een babyboekje, een nieuwsletter voor de familie en dies meer.

Het materiaal hiervoor wordt onder meer gecreëerd door een automatische camera die op de baby, peuter of kleuter kan worden gericht en om de zoveel tijd een foto van het kind maakt. Uit testen blijkt dat ouders die van Baby Steps gebruik maken, ook heel wat beter gestoffeerde antwoorden kunnen geven aan artsen, respectievelijk deze laaststen meer ‘werkmateriaal’ bezorgen.

Zo legden ze tot driemaal meer ‘mijlpalen’ van hun kinderen vast, dan niet-gebruikers. Kortom, een win-win situatie voor alle partijen, inclusief en zeker ook voor het kind. Wellicht een leuk idee voor ‘Kind & Gezin’?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content