BAF: ‘Geen klacht tegen downloaders, wel tegen verspreiders’

De Belgische antipiraterij-organisatie BAF bevestigt dat het een schikking van tienduizenden euro’s heeft getroffen wegens piraterij. Maar de klacht geldt enkel tegen wie zelf materiaal verspreidde.

De Belgische antipiraterij-organisatie BAF bevestigt dat het een schikking van tienduizenden euro’s heeft getroffen wegens piraterij. Maar de klacht geldt enkel tegen wie zelf materiaal verspreidde.

Verschillende media brengen vandaag het verhaal van een man die een boete van veertigduizend euro riskeert omdat hij illegaal kinderfilms downloadde. In De standaard staat dat het om een 39-jarige buschauffeur gaat met drie kinderen en een invalide vrouw die films als Doornroosje en De Leeuwenkoning downloadde. Maar het verhaal is een stuk genuanceerder.

Het gaat om het onderzoek naar twee fora’s, waaronder Belgian-Scene, waar downloadlinks van films, muziek, ebooks, games enz… werden verspreid. De sites telden volgens de BAF respectievelijk 4.610 en 9.700 leden en werden in maart offline gehaald. Volgens Het Laatste Nieuws sloten vier oprichters van Belgian-Scene nog voor de zaak voorkwam een deal waarbij ze 10.000 euro tot 25.000 euro betaalden aan de BAF.Twee andere beklaagden gingen daar niet op in.

Die twee riskeren nu een veel hogere geldsom te moeten betalen omdat de zaak effectief voor de rechtbank komt. Maar het gaat volgens Olivier Maeterlinck niet om personen die enkel bestanden hadden gedownload. Maeterlinkck is directeur van BEA, de federatie van producenten en distributeurs van films, games en muziek in België waaronder ook de antipiraterijorganisatie BAF valt.

“We hebben klacht neergelegd tegen de beheerders, oprichters en uploaders van de fora zoals dat altijd het geval is,” zegt hij aan Data News. Ondanks het feit dat er duizenden gebruikers zijn gevonden, richten de klachten zich enkel op mensen die zelf materiaal hebben verspreid. “We dienen nooit klacht in tegen downloaders. Alleen tegen mensen die het materiaal mee verspreiden”, aldus Maeterlinck.

Update 15 uur:Baf heeft klacht neergelegd tegen de beheerders van de website. Door het onderzoek zijn ook anderen, waaronder de uploaders, voor de rechtbank moeten verschijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content