Bain en Huawei nemen 3Com over

Ooit een ster aan het Ethernetfirmament, schreef netwerkspecialist 3Com in de laatste jaren overwegend rode cijfers. Het Amerikaanse kapitaalbedrijf Bain Capital Partners en de Chinese netwerkspecialist Huawei nemen het bedrijf nu voor 2,2 miljard dollar in cash over.

Het overnamebod werd al goedgekeurd door de raad van commissarissen en de transactie moet normalerwijze in het eerste kwartaal van 2008 zijn beslag krijgen. Met de overname schrijven 3Com en Huawei een nieuw hoofdstuk in hun relatie, want tot vorig jaar hadden beide bedrijven een jointventure – H3C – voor de gemeenschappelijke ontwikkeling en distributie van producten. Toen kocht 3Com Huawei uit voor 882 miljoen dollar, maar Huawei kon wel verder de ontwikkelde producten blijven verdelen.

De overname zou voorzien dat Bain ca. 90% van de aandelen neemt, met ca. 10% voor het Chinese Huawei – een verdeling die eventuele kritiek vanwege de Amerikaanse overheid allicht moet helpen voorkomen, want op die wijze zou het bedrijf overwegend Amerikaans blijven. De eerste commentaren op de transactie lopen nogal uiteen, met sommige analisten die 3Com niet zien optornen tegen de concurrenten in de segmenten waar het actief is. Anderen zien dan weer de overname als een kans voor 3Com om met de hulp van Huawei een prijsgunstig alternatief te bieden in de KMO-wereld en de nieuwe groeimarkten.

Met de overname verwerven Bain en Huawei een bedrijf dat in de voorbije jaren verliescijfers (conform de GAAP regels) boekte, maar – aldus 3Com Benelux directeur Rob Rentenaar – het wel goed deed in de EMEA-regio, met omzetcijfers die voor het boekjaar 2007 hoger lagen dan die van Noord-Amerika. Ook in de Benelux noteert hij een groei van de activiteiten, met in België onder meer successen in de overheids- en medische zorgverleningssectoren. Eveneens wordt in België samengewerkt met IBM betreffende de 3Com producten in combinatie met iSeries/iSystem systemen.

Momenteel beschikt Rentenaar over 15 personen in de Benelux, inclusief een channel account manager specifiek voor België. In de voorbije zes maanden hebben we zes personen aangeworven en we zoeken er nog twee meer, schetst Rentenaar de groei van de activiteiten. Inzake resellers in België rekent 3Com op bedrijven als Domen, Econocom, Systemat en NC Computing, naast een reeks kleinere partners. Een lijstje waarin doelbewust Telindus ontbreekt, stelt Rentenaar, omdat hij uitdrukkelijk mikt op bedrijven die vaak tegen Telindus het onderspit moeten delven. Wij bieden hen een goede prijs en marges, aldus Rentenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content