Ballmer kritisch over het Microsoft van zijn opvolger

Steve Ballmer © REUTERS

Steve Ballmer vindt de financiële rapportages van Microsoft – om het netjes uit de drukken – ondoorzichtig. En de mobiele strategie gaat ook niet werken, zegt Ballmer.

Ballmer – nog steeds prominent aandeelhouder van Microsoft – gebruikt zelf wat minder parlementaire taal in gesprek met Dina Bass van Bloomberg Business. Hij vindt de cijfers die Microsoft over zijn cloud-activiteiten en over de nieuwe hardeware-initatieven vrijgeeft ‘bullshit’.

Om inzicht in het succes van die activiteiten te geven, zou Microsoft harde cijfers over omzet, verkoopaantallen en winstmarge moeten geven, ment Ballmer. In plaats daarvan publiceert Microsoft de zogeheten ‘run rate’: een prognose van de te behalen jaaromzet op basis van de stand van zaken op enig moment in het jaar. Op die basis voorspelt Microsoft een jaaromzet van 20 miljard dollar voor zijn clouddivisie in 2018.

Ballmer wil weten wat Microsoft overhoudt aan cloud

Balmer zou ook graag weten wat Microsoft nu echt overhoudt aan deze activiteiten. De winstmarge op software is traditioneel hoog; op hardware en clouddiensten zijn deze een stuk lager. Voor zijn clouddiensten heeft Microsoft eerder dit jaar alleen een bruto marge opgegeven van 44 procent. Maar wat daarvan overblijft onder de streep, daar kan Ballmer twee jaar nadat hij het directeursstokje overdroeg aan Nadella niet eens meer naar raden, zegt hij.

‘Nadella’s mobiele strategie gaat niet werken’

Ballmer is ook kritisch over Microsofts strategie in de arena van mobiele telefoons. Nadella’s idee is dat Microsoft het gat met Android en iOS kan dichten via Windows Universal Apps – waarmee ontwikkelaars apps voor meerdere platforms tegelijk kunnen ontwikkelen. Ballmer serveerde dat idee af met de woorden ‘Dat gaat niet werken’. Microsofts enige optie is Windows-telefoons zo in te richten dat ze Android-apps kunnen draaien, meent Ballmer.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content