Ballmer predikt revolutie
We moeten onze mening herzien. Microsoft ceo Steve Ballmer had wel degelijk een interessante boodschap op CeBIT. Al was dat niet op de persconferentie van zijn bedrijf, maar wel tijdens het officiële openingsevenement later op de avond.
We moeten onze mening herzien. Microsoft ceo Steve Ballmer had wel degelijk een interessante boodschap op CeBIT. Al was dat niet op de persconferentie van zijn bedrijf, maar wel tijdens het officiële openingsevenement later op de avond.
Of hoe iemand die de banale managementretoriek achter zich laat op enkele uurtjes tijd van een voorspelbare ceo verandert in een bevlogen redenaar. Zou de aanwezigheid van de Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en EU-voorzitter José Manuel Barroso er misschien voor iets tussen gezeten hebben?
Ballmer predikte gisterenavond vol overgave de (vijfde) revolutie. Oké, de ict-peptalk over de komst van hybride toestellen die alsmaar interactiever en intuïtiever worden is verre van nieuw, maar zelfs Sarkozy en Merkel konden niet ontkennen dat Ballmer een interessant verhaal op een onnavolgbare manier ten berde bracht. De topman beschreef hoe hij in de 28 jaar dat hij al voor Microsoft werkte, al vier grote revoluties had meegemaakt. Tijdens de eerste revolutie werd de pc een betaalbaar product voor iedereen. De tweede revolutie introduceerde de graphical user interface, en vervolgens kwam het internet opzetten, waarbij informatie gedeeld kon worden en computers rechtstreeks met elkaar communiceerden. Hoeft het nog gezegd dat de vierde revolutie Web 2.0 was, waarbij het statische internet transformeerde naar een dynamisch platform voor het uitwisselen van informatie?
“Vandaag staan we aan de vooravond van de vijfde revolutie”, wist Ballmer. Die revolutie zou gekenmerkt worden door de komst van kleinere apparaten met meer rekenkracht, onbeperkte opslagcapaciteit, draadloze breedbandnetwerken op alle mogelijke plaatsen, en natuurlijke gebruikersomgevingen.
Ballmer: “Communiceren met computers gaat lijken op communiceren met mensen. We zullen het toetsenbord en de muis misschien blijven gebruiken, maar in andere gevallen vertel je aan de computer wat je wilt, en vaak zal zelfs een handgebaar volstaan.”
“Onze wereld is nog veel te moeilijk. Probeer maar eens je contacten, kalenders en muziekfiles te synchroniseren op je mobieltje, je pc en op andere draagbare toestellen. In de komende zeven jaar gaat dat allemaal veranderen. Je hoeft zelfs niet meer te weten waar je je informatie opslaat. Je logt in met je digitale identiteitskaart, klikt en hebt onmiddellijke toegang tot eender welk toestel. Ik heb voor deze trip naar Hannover weinig aan mijn computer gehad. Mijn assistente moest alles regelen. Maar ik had graag tegen de computer gezegd: volgende week maandag ben ik in Hannover, regel mijn reis en boek een hotel.”
Ballmer haakte ook in op hoe sociale interactie via het internet het leven van jonge mensen beïnvloedt. “De jeugd omarmt sociale netwerken als geen ander. Tieners en jonge twintigers hebben gemiddeld 53 vrienden. Daarvan hebben ze er twintig nog nooit in levende lijve ontmoet”, klonk het.
“Ook op dit punt zal de technologie zich verder ontwikkelen. Videoconferencing wordt de normaalste zaak van de wereld, via 3D-technologie verdwijnen afstanden, en kan je op een natuurlijke wijze vergaderen met mensen die aan de andere kant van de wereld zitten. Reken maar uit hoezeer dat de Co2-uitstoot zal reduceren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier