Bancontact lanceert app om mobiel te betalen

Voortaan kan de Belg bedragen tot 250 euro betalen via een mobiele app van Bancontact/Mister Cash voor smartphone, tablet, laptop of pc.

Met de nieuwe Bancontact-app kunnen voortaan mobiele betalingen uitgevoerd worden op een smartphone of tablet (als die op iOS of Android draait tenminste) of op een laptop of pc.

De app is beschikbaar voor klanten van zestien banken, meer bepaald ABK Bank, Argenta, AXA Bank, Bank J. Van Breda, Belfius, BNP Paribas Fortis (inclusief Hello Bank! en Fintro), bpost bank/bpost banque, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Deutsche Bank, ING België, KBC Bank, Keytrade Bank, Record Bank en VDK Spaarbank.

Deze banken maken het gebruik van de Bancontact-app mogelijk voor betalingen tussen kaarthouders onderling. Maar ook betalingen bij partner-handelaars en online betalingen zijn mogelijk. Bij de eerste handelaars die de nieuwe manier van online betalen aanbieden, zijn Mobile Vikings, Base, Stievie en Interactive City.

Betaal eens met uw smartphone aan de pizzaman

De nieuwe applicatie is met name interessant in situaties waar betalen met de Bancontact-betaalkaart moeilijk of onmogelijk is. Zoals wanneer u samen met vrienden op café of restaurant bent en u onder elkaar wilt afrekenen. Of wanneer u een handelaar (neem nu een jongen die bij u thuis pizza komt afleveren) moet betalen die niet over een Bancontact-terminal beschikt, maar misschien wel een smartphone heeft.

Zulke betalingen kunnen – als het gaat om een bedrag van maximum 250 euro – met de applicatie van Bancontact/Mister Cash worden uitgevoerd. De betaling gebeurt via het scannen van een QR-code en het ingeven van de pincode. Zowel betaler als ontvanger krijgt een bevestiging van de betaling op zijn scherm. Alle gegevens worden meteen opgenomen in hun historiek.

Op internet betalen moet eenvoudiger

Betalen op het internet is doorgaans niet echt gebruiksvriendelijk: de consument moet verschillende data invoeren, zoals zijn naam, het kaartnummer en de vervaldatum van de kaart. Daarnaast is ook een kaartlezer of digipass nodig. De Bancontact-app moet dit proces eenvoudiger maken. “Met de Bancontact-app wordt betalen op het internet veel makkelijker”, belooft De Ryck. “Het kan in webshops, maar ook in mobiele apps van winkels of handelaars.”

Aan de lancering van de app in Brussel ging een testfase van een jaar vooraf (via het proefproject ‘Co-creatie’). De app werd door 50.000 proefpersonen als positief ervaren, zegt ceo Kris De Ryck van de Bancontact/Mister Cash Company. “Meer dan 99 procent van de Bancontact/Mister Cash-kaarthouders heeft toegang tot de app. De dekking is dus zo goed als volledig.”

De iOS-app van Bancontact/Mister Cash is hier te downloaden, de Android-app vindt u hier .

“Een nieuwe manier om op restaurant te betalen”

Bancontact/Mister Cash gaat voorts een samenwerking aan met POSIOS, een bedrijf dat apps ontwikkelt voor de horecasector en ondersteund wordt door iMinds. Dat meldt POSIOS in een persbericht.

Het betreft een proefproject waarbij “een nieuwe manier om op restaurant te betalen” wordt uitgetest. Op het kasticket wordt een QR-code afgedrukt die de restaurantbezoeker kan inscannen met een app op zijn of haar smartphone, waarna de betaling geïnitieerd wordt. Het is de bedoeling dat mensen met een gebrek aan cash geld of een betaalkaart hun restaurantbezoek toch probleemloos kunnen betalen.

Tijdens de pilootfase zullen een tiental restaurants in Vlaanderen en Wallonië het systeem uittesten, waaronder Coeur d’artichaut, Ellisgourmetburger en Petit Coeur in Gent en de Greenway in Leuven. In de komende weken worden daar ook de Greenway in Gent, De Natie en Galliano in Antwerpen en Time to lunch in Waver aan toegevoegd. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content