Barack Obama: ‘Chinese overheid steunde cyberaanvallen tegen VS’

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Volgens Amerikaans president Barack Obama heeft de Chinese overheid meerdere cyberaanvallen tegen Amerikaanse bedrijven gesteund of georganiseerd.

Volgens Amerikaans president Barack Obama heeft de Chinese overheid meerdere cyberaanvallen tegen Amerikaanse bedrijven gesteund of georganiseerd. Dat zei hij in een interview op de tv-zender ABC News.

Obama heeft de Chinese overheid openlijk met de vinger gewezen voor verschillende grootschalige cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven. ‘Sommige cyberaanvallen tegen Amerikaanse internetsystemen worden gesteund of georganiseerd door de Chinese staat. Anderen zijn dan weer afkomstig van criminele bendes’, zei hij tegenover ABC News.

Onlangs publiceerde de Amerikaanse securityspecialist Mandiant een ophefmakend rapport dat meerdere cyberaanvallen in verband bracht met een eenheid van het Chinese leger in Shanghai. Die aanvallen zijn vooral gericht op IT-bedrijven, lucht- en defensiegroepen, overheidssystemen, communicatiebedrijven en wetenschappelijke onderzoekers.

Volgens Mandiant is ook onder meer The New York Times vier maanden lang systematisch gehackt geweest door deze Chinese legereenheid, nadat de krant eind 2012 in een artikel kritiek spuide over de Chinese premier Wen Jiabao.

China ontkent echter met klem dat het schuldig is aan grootschalige cyberaanvallen tegen de VS, en beweert zelf vaak ook getroffen te zijn geweest door hackers. De regering verwijt de VS bovendien van een politieke lastercampagne, en wil ‘cyberregels, geen cyberoorlog’. In een reactie daarop zei Obama’s nationale veiligheidsadviseur Tom Donilon dat China ernstige stappen moet ondernemen om de cyberactiviteiten te onderzoeken en beëindigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content